Gergedan Böceği ve Özellikleri

Ormanlar büyük bir gücün sembolüdür ancak bitkilerin, dalların ve yaprakların üzerinde koşturan bir yaratık kendi ağırlığının 850 katını kaldırabilecek kadar güçlüdür. Bu sert savaşçı, şüphesiz gezegenimizdeki en güçlü hayvanlardan biridir. Dünyanın en büyük ve en sıra dışı böcekleri arasında yer alan, olağan üstü gergedan böceği Avusturalya bok böceklerinin de en büyüğüdür. Bu sert tıknaz boynuzlu böcekler 6 cm uzunlukta olabilirler.
Uçarken sadece arka kanatları çırpınır. Bu uçan hantal böceklerin ön kanatları altta kalan arka kanatlar için sert bir kılıf şeklindedir. Ayaklarının ucundaki minik pençeler tutunmalarına yardımcı olur. Daha büyük boynuzları olan erkekler, daha küçük boynuzlu erkeklere üstünlük sağlar ve böylece ağaçların öz suyuyla beslenmeye gelen dişilere ulaşmasını sağlar.
Dişiler etraftayken erkekler boynuz boynuza savaşa girerler. Amaç rakiplerini taşıyıcı daldan uzaklaştırmaktır. Gergedan böceği vejetaryen bir beslenme tarzına sahiptir. Sert dış iskeletleri, saldırılara, darbelere ve düşmelere karşı koruma sağlar ve devrilmeleri halinde bu kanatlı savaşçılar uçarak kaçabilirler. Gergedan böceğinin bacaklarında sağlam kavramaya yardımcı olan kaval kemiği çıkıntıları vardır. Hayvanlar alemindeki en büyük ve ayrıntılı silahlardan bazılarına sahip olan bu zorlu böcekler bitmek bilmeyen savaş için en sevdikleri sallarda bir araya geliyor. Bu herkül boynuzlu böcekler oldukça sert.
Gergedan böceği ısırır mı?
Gergedan böcekleri ısırmazlar. Kocaman boynuzları var ama tamamen zararsız hayvanlardır. Erkek rakipleriyle itişmek için kullanırlar. Hatta korkmadan eline bile alabilirsin.
Gergedan böceği neden pahalı?
Gergedan böcekleri nadir bulunduğundan ötürü ve koleksiyoncular ile böcek meraklıları tarafından arandığı için pahalıdır.
Gergedan böceği zararlı mi

Gergedan böcekleri zararsız canlılardır. Ne insanlara ne de bitkilere zararı dokumaz. Aksine doğaya faydası bile vardır. Çürümüş ağaçları ve bitki artıklarını parçalayarak ekosisteme katkı bile sağlar.
Gergedan böceği Türkiye’de var mı?
Türkiye’de gergedan böceği tabii ki de var! Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın görülür. Genellikle çürümüş ağaçların içinde yaşarlar.
Gergedan böceği uçar mı?
Gergedan böcekleri uçabilirler. İri ve ağır görünse de kanatlarını açtığında oldukça iyi uçarlar. Ama genellikle tembel olduğu için pek uçmayı tercih etmezler.
Gergedan böceği ne işe yarar?
Gergedan böcekleri doğada çöpçü gibi çalışırlar. Çürümüş ağaçları ve bitki artıklarını parçalayarak toprağın verimli olmasına katkı sağlarlar.