Şarkılar Söyleyen Ağustos Böceği Hakkında Bilgiler
Ağustos böceği, çekirge gillere dayanan hayatının çoğunu larva olarak yer altında geçiren Hemipteradır. Sıcak yerlerde kendine hayat bulan ve genellikle Ankara bölgesinde kendisine 4-17 yıl gibi yaşam süresi bulunmaktadır. Şimdi ağustos böceği hakkında araştırma yapmaya ne dersiniz?
Ağustos Böceği ile Karınca Hikayesinde Bilinen Yanlış
Ünlü La Fontaine masalında geçen hikayeyi öncelikle kısa bir hatırlayalım; “Yaz ayı boyunca harıl harıl çalışan karınca evine yemek taşımaktan başka bir şey yapmazmış. Kışın çetin bir şekilde geçeceğini bilen karıncanın komşusu olan ağustos böceği ise yaz boyunca sazı elinde aşıklar gibi şarkılar çalıp durmaktaydı. Tabi kış geldi çattı öyle öyle kar kıyamet yaşanırken karınca evinde yiyecekleri ile mutlu mesut yaşarken, cırcır böceği açlıktan karnı zil çalmaktaymış ve karıncanın kapısını çalmış.
Karınca: “Buyur” demiş.
Ağustos böceği: “Kimse beni evine almıyor sokakta kaldım ve açım” demiş.
Karınca: “Bütün yaz gezdin dolaştın, her ağaç köşesinde şarkılar çalıp eğlendin sende kışa hazırlık yapsaydın” demiş.
Yaptığı hatanın farkına varan cırcır böceği artık bundan sonra artık böyle bir hata yapmayacağına karar vermiştir.”
Hikaye burada sona ermekte yalnız burada ağustos böceğine bir nebze de olsa haksızlık yapılmaktadır. Ağustos böceklerinin yaşamına ufaktan bir giriş ile bunu açıklayalım istiyorum.
Ağustos Böceği Yaşamı Hakkında Araştırma (Bilgi)
Cırcır böceği olarak ta bilinen ağustos böcekleri yaşamlarının çoğunu yaklaşık olarak toprağın 30 cm altında larva olarak 13 yıla varana kadar yaşamaktadır. Bahar ayları yaklaştığında yer yüzüne çıkmak için önce larva dan çıkan ve daha sonra gelişmesini tamamladığında yer yüzüne çıkmaktadır. Koloni halinde yer yüzüne çıkmaları ile bilinen ve genellikle 17 yıla kadar yaşayan böceklerimiz çiftleştikten sonra larvalarını toprak altına bırakmaktadır. Larvalarda yer altında yaşamaya başlayan ve kendinden öncekiler gibi hayatlarını toprağın altında geçirecektir. Toprak altında yaşayabilmek için su ve yiyecek bulabilmek için bitki köklerinden yardım almaktadırlar.
Ağustos Böcekleri Neresinden Ses Çıkarır?
Sulak yerlerde yetişen söğüt ağaçlarının köklerinde yaşam bulan cırcır böceklerinin özellikle erkeklerinde görülen ses çıkarma eylemi aslında çiftleşmek için dişisini etkilemek amaçlıdır. Karınlarının sağında ve solunda bulunan sert ve gergin yapıda olan kese sayesinde çıkardıkları ses sayesinde dişi ağustos böceklerine yerlerini bildirmektedirler. Bu kesecikleri titreterek çıkardıkları ses aşağıda ki gibidir.
Ağustos Böceğinin Sesi
Ağustos böceklerinin ses ile imtihanı dişi aramaya başladığında ortaya çıkar. Böcekler arasında en yüksek ses olarak bilinen cırcır böceklerinin diğer özelliği de huzur vermesidir. Bunu dişiyi etkilemek için yaptığı zaman sesinin daha yüksek seviyelere çıkarıldığı kanıtlandı.
Ağustos Böcekleri Ne Zaman Çıkar?
İsminden de anlaşılacağı üzere cırcır böcekleri ağustos aylarında topraktan gün yüzüne çıkmaktadır. Yer altında onca zaman geçirdikten sonra artık yaşamının sonlarına geldiğini bilmekte ve kendine eş bulabilmek amacı ile yer yüzüne çıkmaktadır.
Ağustos Böceği Evreleri
Ağustos böceğinin yaşamı boyunca bir çok evreye dönüşmekte olup bu evreler 7 şekilde gözlenmektedir. Böcek bilimciler tarafından gözlemlere dayanılan bu evrelerde bilim adamlarının dikkatini bu evreler şu şekilde çekmektedir.
Yumurta Evresi
Ağustos böceklerinin çiftleşme sonucu toprak altına bıraktıkları yumurtalar sonrasında ki zamana yumurta evresi denmektedir. Dişi cırcır böceklerinin uzun boru şeklinde ki yumurta bırakmaya yarayan uzuvları bulunmaktadır. Bu uzva ovipozitör adı verilmektedir.
Kurtçuk Evresi
Yumurtadan çıkan ağustos böceklerinin ilk evrelerinden sayılan kurtçuk evresi adı verilmektedir. Bu evre sırasında küçük sarı kurtlara benzemektedirler.
Daldan Çıkma Evreleri
Daldan çıkma evresinde gagaya ön ayakları tamamıyla gelişmiş ve artık sağlam hale geldikten sonra ki zamandır. Bu sırada hortum gibi uzun burnu ile evrimleşmesini neredeyse tamamlamıştır.
Tünel Kazma Evresi
Tünel kazma evresi, ağustos böceklerinin en bilindik evrelerindendir. Bunun sebebi binlerce delikler oluşturmasıdır. Gözlemlenebilir şekilde büyüdükleri ve artık toprak altından çıkma vaktinin habercisidir.
Yeryüzüne Çıkma Evresi
Ağustos böceklerinin yeryüzüne çıkma evresi aslında evrimini tamamlamış artık bir yetişkin olarak kendisini gösterme evresidir. Kanatlarının bu evrede tamamlanması, ses çıkarabilmesi için kanatlarının oluşması bu evrede bitmiştir.
Eş Bulma Evresi
Kanatlarının çıkması ve daha sert kanatlarına kavuştuktan sonra eş bulma evresi hemen devreye girer. Kanatları ve göğsünde ki sert organ ile çıkaracağı seslerle kendine eş aradığını ayan beyan söylemektedir.
Yumurtlama Evresi
Ağustos böceğinin yumurtlama evresi sadece dişilerde bulunmaktadır. Hayatının büyük çoğunluğunu toprak altında geçiren dişi kendine iyi bir eş bulmak için çıktığı yer yüzünden yumurtalarını geri bırakmak için toprak altına dönmek zorundadır.
Ağustos böceği sokar mı?
Birbirinden farkı bir çok ağustos böceği bulunmaktadır. Bunlardan en bilindikleri aynı zamanda toprak üstüne çıkanlardır. Bu böcekler ısırmaz, sokmaz ve kolay kolay kaçmazlar.
Ağustos böceği hangi mevsimde çıkar?
İsminden de anlaşılacağı gibi Ağustos böceği, Ağustos aylarında topraktan dışarıya çıkmaktadır. Yer yüzüne çıkmakta ki gaye kendine bir eş bulmak ve geriye kalan hayatında yumurtalar yapmaktır.