Keratoconjunctivitis Sicca (KCS) Kuru Göz Sendromu

Bu hastalık, gözyaşının kalitatif ve kantitatif olarak kaybolmasıyla karakterize, konjunktivanın kurumasıdır. Irk, yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin daha çok köpeklerde gözlenen bir olgudur.
Nedenleri :
1) İlaçlara bağlı: Analjezik (ağrı kesici), sulfanamid türevleri kalıcı olarak lakrimal glandda (gözyaşı bezlerinde) yıkıma neden olur.
2) Şirurjikal kökenli: 3. göz kapağının operasyonu sonucu oluşabilir.
3) Travmatik nedenli: Göz ve göz çevresinde oluşan dış etkiler sonucu, gözyaşı bezlerinin direkt ya da sinirsel olarak etkilenmesine ilişkin oluşur.
4) Gençlik hastalığına bağlı: Virus gözyaşı bezlerinin geçici ya da kalıcı olarak fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.
5) İntoksikasyonlara bağlı: Değişik tür zehirlenmelerde KCS olguları gelişebilir.
6) Diğer nedenlere bağlı: Bilinmeyen bir çok nedene bağlı olarak KCS oluşabilir, bunlardan özellikle A vitamini eksikliğinde, metabolik hastalıklarda oluştuğu gözlenmiştir.
7) Irk predispozisyonu: KCS ‘nin bazı köpek ırklarında fazla gözlendiğine dair veriler vardır. Bu ırklar: İngiliz Bulldog, White Terrier, Cocker Spaniel ve Miniature Schnauzer gibi köpek ırklarıdır.
Klinik Görünüm :
KCS ‘ye bağlı semptomlar bozukluğun her iki gözde ya da tek gözde, akut ya da kronik olmasına, geçici ya da kalıcı olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ağrı oluşumu dikkati çeker, mukus birikir ve bunun lakrimal sistemden atılamadığı gözlenir. Kronik (uzun süreli) olgularda mukus daha koyu kıvam alır. Kuruyan enfekte akıntı göz kapaklarına yapışık hal alır. Damarlaşma belli, yüzük benzeri tipik bir bulgudur. Burun deliklerinde de kurumalar olur. Klinik belirtiler daha çok sıcak ve kurak geçen yaz aylarında ortaya çıkar.
Tanı :
Akut olgularda, korneal ülserasyon ve ağrı belirgindir, kronik olgularda damarlaşma göz epiteline yapışmış enfekte akıntı belirgindir.En kesin tanı yöntemi Schirmer I ve Schirmer II testlerinin yapılmasıdır. Bu testlere ek olarak konjunktival kültür de yapılabilir.
İlaç nedenli ve sistemik hastalıklara bağlı oluşan KCS ‘lerde ve göz travmalarına bağlı oluşanlarda 45-60 gün içinde iyileşme gözlenir. İdiopatik seyirli olanlarda bazen hiçbir sağaltım uygulamadan iyileşme gözlenebilir. Genelde her türlü sağaltıma rağmen körlükle sonuçlanan olgulara rastlamak da olasıdır.
Sağaltım :
Medikal ve operatif sağaltım yolları bulunmaktadır.
Medikal Sağaltım : Tüm KCS ‘li olgularda başlangıçtan itibaren uygulanır. Bu amaçla kaybolan gözyaşı yerine konması için yapay gözyaşı, sentetik musin uygulamaları yapılır.
DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.