Kedi ve Köpeklerin Bakımı Hakkında Bazı İpuçları

Kediler ve köpekler türlerine ve yaşam şekillerine göre değişik şekilde bakıma ihtiyaç duyarlar. Örneğin, uzun tüylü kedi ve köpekler tüylerinin topaklanmaması için her gün fırçalanmalıdırlar. Kalın ve topaklanmış tüyler, kirlendiği zaman, deri problemlerine yol açabilir. Küçük dostumuzun yıkanması gerekirse, mutlaka ılık su ile banyo yaptırılması, şayet gerekliyse az miktarda KEDİ KÖPEK ŞAMPUANI kullanılması ve iyice durulanması gereklidir. İnsanlar için pazara sunulan şampuanların kullanımı kedi ve köpekler için uygun değildir. Eğer minik dostunuzun deri şikayeti olduğunu düşünüyorsanız, Veteriner Hekimi ‘nize danışmanız gereklidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu kulak temizliğidir. Uzun tüylü ve düşük kulakların hava ile teması azdır ve hayvanın kulaklarını kendi kendine temizlenmesi zordur. Bu nedenle gerekli bakım yapılmazsa, ağrılı kulak enfeksiyonları gelişebilir. Uzun tüylü ve düşük kulaklı ırkların kulakları, düzenli olarak kontrol edilmeli ve uygun bir kulak temizleyici ile temizlenmelidir. Dişler ve gözler de periyodik olarak kontrol edilmelidir.

Yalnız dostlarımızın sağlığı açısından değil, bizim sağlığımız açısından da, yılda en az bir kere olmak kaydıyla periyodik aşılamaların yapılması gereklidir.

Kedi ve köpeğinizin ırkına bağlı olarak ihtiyaç duydukları özel bakım şartları ve besleme koşulları hakkında bilgi almak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Köpekler İçin Bazı İpuçları

Köpeğimin ağzı kokuyor. Kokuyu nasıl engelleyebilirim?
Köpeğinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bunu yapmak önemlidir. Eğer köpeğiniz ağzında diş fırçası olmasından rahatsız oluyorsa, parmağınıza bir ince kumaş parçası ya da tül sarıp bu işlevi yerine getirebilirsiniz. Fırçalama süreçlerini kısa tutun (birkaç saniye) ve nazik fırçalayın. Köpeğiniz sizi durdurmaya çalışmadan siz fırçalamayı durdurun, sonra tekrarlayın.

Kışın bazen köpeğimin yürürken acı çektiğini görüyorum ama bacaklarında kırık yada çatlak yok. Bu sorunun sebebi nedir?
Eğer köpeğinizin uzun tüyleri varsa, patilerinin arasındaki tüyleri kış mevsimi boyunca kısa kesili tutun. Böylelikle kış mevsimi boyunca parmak aralarında buz, kar ve tuz birikmesi engellenmiş olur. Bu birikmeler köpeğe çok acı verilebilir. Eğer buna rağmen sorun devam ediyorsa, veterinerinizi görmenizde fayda vardır.

Köpeğimi ne sıklıkta taramalıyım?
Çoğu köpeğin haftada en az bir kez taranmaya ihtiyacı vardır. Taramak, köpeğinizin sağlıklı tüyleri olmasını sağladığı gibi kokusunu da azaltır. Ayrıca, bu size köpeğinizle daha yakınlaşma ve onunla iyi vakit geçirme fırsatını da verir.

Köpeğimin kulaklarını/kuyruğunu kestirmeli miyim?
Köpeğinizin kulaklarını ya da kuyruğunu kesmek onun diğer köpeklerle iletişimini etkileyebilir. Köpekler kulakları ve kuyruklarıyla iletişim sağlarlar. Örneğin, bir Doberman cinsi köpek kulakları ve kuyruğu kesildiğinde, çok iyi huylu ve geçimli olsa da, diğer köpeklere agresif gözükür. Bu konuda veteriner hekiminize danışın.

Yavru köpeğimi terbiye ettim ama hala ” idrarını tutamıyor”. Ne yapmalıyım?
Yavru köpekler 12 haftalık olana kadar ” idrarlarını tutmalarını” sağlayan adeleyi kontrol edemezler. Yine de bu zamandan önce terbiye edilmeye başlanılmalıdır. Köpeğinizi sık sık dışarı çıkarın. Köpeğin dışarı çıkmak istediğine dair işaretlere dikkat edin (örneğin dönüp durması). Evde yapmaması için özen göstermelisiniz çünkü kendi dışkısının kokusunu aldığı yerlerde bunu tekrarlama içgüdüsünde olacaktır, bu da terbiyesini çok zorlaştırır.

Yavru köpeğime nasıl söz dinletebilirim?
Yavru köpeklerin dikkati çok çabuk dağıldığından dolayı eğitmek, laf dinletmek çok zor olabilir. Köpeğinize bir emir vermeden önce göz temasını sağlayın. Böylece itaat etme olasılığı artar. Bunu, köpeğinizin ismini yüksek sesle söyleyerek, anahtarlıklarınızı sallayarak, ya da ıslık çalarak yapabilirsiniz. Böylelikle köpeğinizin dikkatini kendinize çekmiş olursunuz.

Köpeğimi beslerken nelere dikkat etmeliyim?
Köpeğinize her gün yaklaşık aynı saatlerde ve ölçülü miktarda yemek verin. Her zaman kabında taze su bulundurun, özellikle de kabı dışarıda bırakılıyorsa. Köpeğinize gereğinden fazla yemek vermeyin. Ayrıca bizlerin atıştırdığı yiyeceklerden de vermeyin (özellikle şeker ve tatlılar). Bu, sağlık sorunlarına ve/veya davranış bozukluklarına yol açabilir.

Kediler İçin Bazı İpuçları

Kedim neden çiçeklerimi yiyor?
Bitkilerde ve çiçeklerde kediler için gerekli olan besinlerden bol miktarda bulunur. Kedinizin beslenmesinde bu besinlerden yeterince yoksa bu sebepten bitkilerinizi yiyor olabilir. Çiçeklerinizi yememesini sağlamak için kediniz için ayrıca çim yetiştirebilirsiniz. Ayrıca kedinizin çiçeklerinizi yemesini engellemek için de üzerlerine karabiber serpin. Biber kedinizi rahatsız edeceğinden onun çiçeklerinizden uzak durmasını sağlayacaktır.

Kedim sinek ve arı gibi uçuşan böcekleri kovalamaya bayılıyor. Ama ya arı sokarsa? Bu durumda ne yapılmalıdır?
Ağızdan sokulmalar çok tehlikeli olabilir. Eğer kediniz ağzından arı tarafından sokulursa derhal veterinere götürün. Ağzı ve boğaz bölgesi şişeceğinden nefes olması engellenebilir. Arı sokmaları acil tedavi gerektirir.

Kedimi nasıl terbiye edebilirim?
Kediler, köpekler gibi terbiye edilemez. Köpekler sosyal hiyerarşi kurar ve siz de bu hiyerarşinin en tepesinde yer alabilirsiniz. Kediler ise sosyal gruplarını sadece ihtiyaçlara dayalı kurar. Bu hiyerarşi tepedekine itaat yerine birbirlerinin bölgesine saygı çerçevesinde işler. Kedilerin köpekler gibi tepki vereceğini düşünmek yanlıştır. Bunu asla unutmayın! Kedinize sakın vurmayın veya fiziksel bir cezada bulunmayın. Bu sadece kedinize sizden korkmasını öğretir, başka bir şeyi değil. Yapmanız gereken, kedinizin yapmasını istemediğiniz hareketin yerine bir davranış biçimi öğretmektir. Kediler sürprizlerden nefret eder. Bu sebepten, terbiye etmek için ani ve yüksek ses çıkarmak, çok az miktarda su ile ıslatmak, el çırpmak ve benzer ani sesler çıkarmak fayda edebilir. Tabii siz evde olmadığınızda büyük ihtimalle kediniz yine kendi bildiğini okuyacaktır!

Buzdolabında taze tutmama rağmen kedim mamasını/yemeğini yemiyor. Ne yapmalıyım?
Hiç kedinize buzdolabından çıkardığınız mamayı yedirmeyi denediniz mi? Çoğu kedi yemeğinin / mamasının oda sıcaklığında olmasını tercih eder ve çok soğuk ya da çok sıcak olan mamasını yemez. Eğer kediniz buna rağmen yemeğini yemiyorsa, ya da yemek için çok uzun bir süre bekliyorsa, başka mamaları denemenizde fayda olabilir.

Kedim neden kabından su içmiyor?
Kedinize en az günde bir kez taze su verin. Eğer kediniz suyunu içmiyorsa bunun sebebi musluk suyundaki klor ve mineraller olabilir. Çoğu kedi bizler gibi içme suyu ister. Bir de içme suyu vermeyi deneyin. Ayrıca, bazı kediler kaptan değil de musluktan akan suyu içmeyi tercih eder. Evde olmadığınızda musluğu hafif akar şekilde bırakmakta fayda olabilir.

Kedi Bakımı

GENEL BAKIM: Kedi bakımı dünyanın en kolay işlerinden biridir. Çünkü en büyük yardımcınız yine bakımını üstlendiğiniz kedinin kendisidir. Ev hayvanları içerisinde kedi, temizliğine en düşkün olanıdır. Tüylerini saatler boyunca hiç usanmadan özenle yalayan kedilerin görüntüleri hafızalarımıza kazınmıştır. Kedinin kendi kendine yaptığı bakım, yapılması gerekenlerin büyük nölümünü karşılamaktadır. Bunun dışında, aşırı bakım tutkusu çoğu zaman kedilere mutluluk yerine eziyet vermektedir. Bu nedenle kediyle aynı evi paylaşan kişinin bakım konusunda asgari özeni göstermesi yeterlidir.

VÜCUT BAKIMI: Tüylerin taranması için gerekli olan tek şey pürüzlü ve nemli bir bakım aletidir. Bu da zaten tüm kedilerde mevcuttur. Kediler dilleriyle tüylerinin ve derilerinin üzerine yapışmış olan kirleri temizlerler. Kedi, yaptığı bu temizleme işlemi sırasında bol miktarda tüy yutmaktadır. Ancak yutulan bu tüyleri gerek kütleler halinde öğürerek, gerekse de dışkı yoluyla vücuttan atar.

Kedilerin kendi başlarına yaptıkları bu tüy ve deri temizliğine yönelik bakım dışında, kedi sahibinin yapması gereken, fırça ile tüyleri hafifçe bastırarak taramaktır. Bu işlem orta ve uzun boy tüylü kedilerde günde bir kez gerçekleştirilmelidir. Kullanılan fırça ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalı, orta sertlikte bir fırça tercih edilmelidir.

Vücutta birbirine yapışmış tüyler varsa, yapılması gereken kedinin derisine zarar vermeden bunları ufak bir makasla kesmektir. Bu işlemin ardından tüyler hemen fırça ile taranmalıdır.

Kediler dilleriyle kendi kendilerine yaptıkları bakımı, fiziksel veya ruhsal problemler yaşadıkları zamanlarda keserler. Bu durumlarda kedinin ruhsal olarak çökmemesi ve kendini iyi hissetmesi için, tüy bakımı mutlaka yapılmalıdır.

Su: kedinin fobisi: Kedilerin en çok nelerden ürktüklerinin sıralaması yapılsa, su birinci sırada yer alır. İçinde balik olmayan hiç bir su, oynamak için onların ilgisini çekmez. Bu nedenle kedilere banyo yaptırmak ta genellikle çok zordur. Ancak kedinizi yıkamak için en pratik yol, kedi şampuanı ile köpürtülmüş su dolu bir kaba kafasını sokmadan bir kaç defa daldırıp çıkarmaktır. Daldırma işlemini, elinizle karnından kavrayarak hızlı bir şekilde yapmanız işinizi kolaylaşıracaktır. Daha sonra bir havluyla mutlaka kurulamalısınız. Dikkat edilmesi gereken nokta, kuruladıktan sonra kedinizi bir süre sıcak bir ortamda barındırmaktır. Üşümesi onun hastalanmasına neden olur. Şunu da unutmamalısınız ki, kediler gerekmedikçe yıkanmamalıdır.

Bir kediyle aynı evi paylaşan bir kişinin çevresinden sürekli duyduğu tek şey vardır: kediden dökülen tüylerin kiste neden olacağı. Kedi dostunun bu duyduklari, onun endişelenmesine ve sevgili kedisine şüpheyle bakmasına yol açabilir. Aslında kiste dökülen tüyler değil, yine biz neden oluruz.

TÜY DÖKÜLMESİ

NORMAL ŞARTLARDA: Kediler günlük hayatlarında etraflarına bol miktarda tüy dökerler. İlk altı aylık dönemde tüy dökülmesine rastlanmaz. Ancak bu dönemden sonra periyodik olarak her mevsim değişikliğinde 15-20 gün boyunca fazla miktarda tüy dökerler. Bunun yanı sıra dışarıdan eve alınan kedide sıcaklık artışından dolayı tüy dökülmesi görülebilir. Tüm bunlar normal gelişmelerdir. Tüylerin etrafa dağılmasını engellemek için fırçayla taranmalıdır. Böylece dökülecek olan tüyler fırçada toplanmış olur.

HASTALIK HALiNDE: Yukarıdaki nedenler dışındaki tüy dökülmeleri ancak hastalık sonucunda meydana gelir. Bu nedenle tüy dökülmesinde bölgesel veya genel açıklamalar görülür. Genel tüy dökülmesi hormonal, parazit, enfeksiyon, yanlış beslenme, sinirsel, stres veya aşırı yıkama kaynakı olabilir. Bölgesel dökülmeyse genellikle cilt hastalıkları ile ilgilidir. Hastalıklı tüy dökülmeleri konusunda bir veteriner hekime başvurarak, verilecek reçete uygulanmalıdır.

KiST TEHLiKESi: Tüy dökülmesi kedi sahiplerinin ve çevresinin endişelenmesine yol açabilir. Bunun nedeni de dökülen tüyün insan vücudunda kist oluşturacağı inancıdır. Aslında söz konusu kist bir tür parazitten kaynaklanır. Latince enhinococcus granulos isimli bu parazit, cyst hydadic kistinin oluşmasına neden olur. Bu parazit, inek, kuzu gibi otobur hayvanların etinde, iç organlarinda ve yeşil bitkilerde yaşar. Kedilere ve diğer ev hayvanlarına verilen et ve sakatatlar yoluyla bulaşır. Ancak bu parazit kedinin bağırsağında yaşayamaz. Bu nedenle bu kistin kedilerden insana bulaşma olasılığı yoktur. Yeşil yiyeceklerin iyi yıkanmadan yenmesinden dolayı, kedi sahibi olmayan insanlara enhinococcus granulos parazitinin bulaşma olasılığı kedi sahiplerine oranla daha yüksek bile olabilir.

DİŞ BAKIMI: Kedilerin dişlerinin üzerinde, yedikleri yiyeceklerden dolayı bir tabaka oluşur. Bu tabakanın ortadan kaldırılması için sert bir cisim kemirmelerini sağlamak yeterlidir. Pet Shop’larda bu amaçla satılan kemik şeklinde özel imal edilmiş ürünler bulunabilir ya da bir tahta parçası kullanılabilir. Kediniz dişlerindeki bu yiyecek kalıntılarını temizleyemediği sürece rahatsız olur. Elinizi her uzattığınızda dişlemeye çalışır. Oysa onun dişlerini temizlemeye çalışmaktan başka bir amacı yoktur. Yaşlı kedilerde genellikle diş taşlarına rastlanır. Bu diş taşlarının temizlenme işlemi kesinlikle veteriner hekimlere bırakılmalıdır.

TIRNAK BAKIMI: Eşyalarınızın zarar görmemesi için odalardan birinde mutlaka kedinizin tırnaklarını törpüleyeceği üzeri verniklenmiş bir kütük bulunması gerekir. Ayrıca evden hiç çıkmayan kedilerin tırnaklarını bir veteriner hekime belirli aralıklarla kestirebilirsiniz. Eğer bunların hiçbirini uygulamazsanız, bir süre sonra kedinizin evdeki halıları, koltuk yüzeylerini tırmalamaya başladığını görebilirsiniz. Aynı zamanda evden dışarıya çıkmayan bir kedinin tırnaklarının kesilmemesi tırnak dönmelerine yol açar. Bu da kedinin canının yanmasına neden olur. Fakat kediniz ev dışına çıkıyorsa tırnaklarını kestirmeyin. Çünkü tırnaklar dışarıda onun için bir koruma aracı olacaktır.

DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.

Diğer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu