Yeniler:

Kuşlarda Yumurta Sıkışması Neden Olur Nasıl Anlaşılır?

KUÅžLARDA YUMURTA SIKIÅžMASI

Birçok hayvanda hastalıkların görülebilmesi gibi kuşlarda da görülebilen rahatsızlıklar mevcuttur. Bu rahatsızlıklardan biri de sıklıkla yaşanılan yumurta sıkışması (tıkanması)dır.

Kuşlarda Yumurta Sıkışması Nasıl Anlaşılır?

Yumurtası sıkışması yaşayan bir kuş yuvada yatıyorsa, yumurtası varken veya yumurtlayacak durumda olan kuş kendini bitkin bir halde yuvadan dışarı atar ve sahibinden kaçmaz. Tüyleri sürekli kabartır ve yumurtasını çıkarma çabasına girer. Yumurta sıkışması yaşayan kuşlar kuyruğunu kaldırır ve sürekli ıkınma faaliyeti gösterir. Yemliklere, bulunduğu bölgeye dışkılama yapar. Alışılmadık davranışların gelişmesi halinde veterinerden destek alınarak olası vakaların gecikmesini önler.

Kuşlarda Yumurta Sıkışması Neden Olur?

Kalsiyum ve vitamin eksikliğinin bulunması kuşlarda yumurta sıkışmasının oluşmasında en yaygın nedenleri arasında yer alır. Mineral ve vitamin eksikliği durumunda kuşlara doğru besinler verilerek rahatsızlığın oluşmasındaki sebepler azaltılmalıdır. Bunların yanı sıra kuşlarda yumurta sıkışmasının oluşmasını tetikleyebilecek birçok faktör olabilir. Kuşlarda yumurta sıkışmasına sebep olan bu faktörler;

  • Kalsiyum eksikliÄŸi, protein azlığı, A ve E vitamini eksikliÄŸi ya da Selenyum yetmezliÄŸi,
  • Üreme sisteminde fiziksel deformasyon olması,
  • Enfeksiyon oluÅŸması,
  • Travmanın yaÅŸanması,
  • Kuluçka alanının yeterli olmaması durumu,
  • Dehidrasyon
  • Yumurtlama durumunda yaÅŸanan sıklık
  • Obezitedir.

Kuşlarda Görülen Yumurta Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Yumurta sıkışması görülen kuşlarda oluşan belirtiler arasında farklılıklar yaşanabilmektedir. Görülen belirtilerde oluşan bu farklılıklar altta yatan sebebe göre değişkenlik gösterebilir. Yumurta sıkışması oluşan kuşlarda sıklıkla görülen belirtiler şu şekildedir;

  • KuyruÄŸu kaldırma ve sallama,
  • Ikınma hali,
  • Karın bölgesinde gözle görülebilen ÅŸiÅŸlik,
  • Kabarık görünüm, tüyleri kabartma hali,
  • Nefes alımlarda zorlanma durumu,
  • Tünekte denge halinde olamama,
  • Ayaklarda felç ya da topallama,
  • İştah kaybı ve Zayıflık,
  • Çıkan dışkının bembeyaz olması,
  • Depresyon,
  • Kafesin alt bölümünde oturması ÅŸeklinde ifade edilebilir.

Kuşlarda yumurta sıkışmasının görülmesi durumunda tedavi edilmezlerse ölümcül hale gelebilir. Bu sebeple yumurta sıkışmasına dair en ufak belirti gösterdiğinde veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir.

Kuşlarda Görülen Yumurta Sıkışması Nasıl Teşhis Edilir?

Yumurtalık sıkışması görülen kuşun veteriner tarafından muayene edilmesiyle birlikte teşhis edilmesi kolay bir rahatsızlıktır. Muayene esnasında veterinerin kuşu tepeden tırnağa olacak şekilde kontrol eder. Yumurta sıkışması yaşayan en etkili teşhis yöntemi röntgendir. Yumurta içerisinde yüksek miktarda kalsiyum barındırmasından dolayı röntgenle görüntülenmesi oldukça kolay olmaktadır.

Kuşlarda Yumurta Sıkışması Tedavi Yöntemleri Ne Şekildedir?

Yumurta sıkışması kuşlarda olumsuz yönde tahribat vermesinden ve hatta ölümcül hale gelmesinden dolayı veteriner tarafından acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur. Bu süre zarfında kuşun sıcaklığı 32-35 derecede olan bir yere yerleştirilir ve su verilmesi söz konusudur. Bazı durumlarda kuşlara dehidrasyon yaşanmaması veya şok olasılığını azaltmak için damar yoluyla sıvılar verilir.

Yumurta sıkışmasında tedavi yöntemlerinden biri ilaçla tedavi yöntemidir. Kuşun yumurtalamasına yardımcı olacak olan bazı ilaçların kalsiyum enjeksiyonu ile birlikte kuşa verilmesi gerekebilir. Prostaglin enjeksiyon olarak verilmesi tercih edilmezse yerine jel formu da kullanılabilmektedir. Kuşların ilaçla tedavi edildiği süre içerisinde enfeksiyon olasılığını engellemek için antibiyotik ve steroid tedavisi de gerekebilmektedir.

Kuşun ilaçla tedavi yöntemine rağmen yumurtlayamaması ve stres altında olması halinde yumurta sentezine başvurulur. Yumurtanın içeriği bir şırınga ile çıkarılarak yumurta küçültülür. Kayganlaştırıcı, kasılan yumurtanın salınmasını kolaylaştırmak ve yumurtanın dışarı çıkmasını sağlamak için kullanılır. Bu yöntemler sorun teşkil eden yumurtayı ortadan kaldırmak için işe yaramadığı takdirde kuşun ameliyata alınıp yumurtanın çıkarılması gerekir.

Sıkışan yumurta çıkarıldıktan sonra kuşun iyileşebilmesi için kafesinde dinlenmesi gerekir. Ameliyat sonrasında kuşta oluşabilecek herhangi bir yan etkinin oluşup oluşmadığını anlaşılabilmesi için kuşun gözlem altında tutulması gerekir. Ameliyat sonrası kuşta komplikasyon görülmesi halinde veteriner hekimle görüşülmesi verilmelidir. Yumurta sıkışması hakkında daha fazla bilgi

Kuşlar Hakkında Diğer Konu Başlıkları

Adem

Hayvanlara olan sevgim beni bu siteyi kurmaya yöneltti. Burada, dünyamızda yaşayan binlerce hayvan türünü sizlere tanıtmak istiyorum. Bu keşif yolculuğunda sizin de desteğiniz benim için çok değerli. Yorumlarınız, önerileriniz ve paylaşımlarınızla bu alanı hep birlikte büyütebiliriz. Haydi, doğanın harika canlılarını birlikte keşfedelim!

Fikrini merak ediyoruz..

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir