Ayakta Uyuyan Hayvanlar, Hangi hayvanlar ayakta uyur

Bazı hayvanlar, hayatta kalma içgüdüleri ve fiziksel yapıları nedeniyle ayakta uyuyabilirler. Genellikle otçul ve av olma riski yüksek olan türler, uyurken hızlı kaçabilmek için bu yöntemi tercih ederler. Atlar, inekler, zürafalar ve filler gibi büyük memeliler kas kilitleme mekanizmaları sayesinde yere düşmeden dinlenebilirler. Ayrıca bazı kuş türleri, özellikle göçmen kuşlar ve flamingolar, tek ayak üzerinde uyuyarak enerjilerini korurlar. Ayakta uyumak, doğada savunma avantajı sağlayan ilginç bir adaptasyon örneğidir. Hangi hayvanların ayakta uyuduğunu, gelin birlikte inceleyelim.
Ayakta Uyuyan Hayvanlar
Bizonlar: Ayakta uyuyan hayvanlardır. Bizon sürülerinde bazıları uyurken, bazıları da tehlikelere karşı dönüşümlü olarak uyurlar.
Bufalolar – Pek çok otobur hayvan gibi bufalolar da yırtıcılardan korunmak için hafif uykularını ayakta geçirebilirler.
İnekler – İnekler günde yaklaşık 4 saat uyurlar, bunun yaklaşık dörtte biri yatarak REM uykusudur. Günde birkaç kez ayakta küçük dozlar şeklinde olur. Uykunun çoğu gece yatarak olur.
Develer – Zorlu iklim koşullarında, kısa süreli dinlenmeler için ayakta uyuyabilirler.
Geyikler – Geyikler (Ren geyikleri dahil) ayakta uyuyabilirler. Sık sık uyuklama ve daha derin uyku arasında geçiş yapabilirler ve hatta gözleri açıkken bile uyuyabilirler.
Eşekler – Eşekler, gün içindeki dinlenme zamanlarının çoğunu ayakta uyuyarak geçirirler.
Filler – Filler de ayakta uyuyabilir, ancak derin uykuya geçmek için yatarlar. Günde sadece 3 saat uykuyla hayatta kalabilirler.
Ceylanlar – Yırtıcılara karşı tetikte kalmak için kısa kestirmeleri ayakta yaparlar.
Zürafalar – Genellikle günde bir ila iki saat uyurlar, ancak çok kısa süreli uyku döngüleri vardır. Çok az uykuyla hayatta kalabilirler.
Atlar – Günde yaklaşık 3 saat uyurlar, çoğunlukla kısa süreli şekerlemeler yaparlar. Daha uzun REM uykuları yatmayı gerektirir.
Sığınlar – Hem ayakta hem de yatarak uyuyabilir. Ayaklarının üstünde uyurken, kulakları hala çok aktiftir ve potansiyel tehditlere karşı tetikte kalır.
Gergedanlar – Sıcak günlerde genellikle gölgede ayakları üzerinde uyuklarken görülürler ve günde 8 saate kadar uyuyabilirler.
Antiloplar – Yapılan bir araştırmaya göre antiloplar günde yaklaşık 3-4 saat kısa aralıklarla dinlenirler.
Zebralar – Zebralar atlar gibi ayakta uyuyabilir ve dinlenmelerinin çoğunu bu şekilde geçirirler. REM uykusu için uzanmaları gerekir ancak bunu yalnızca bir grup içinde kendilerini güvende hissettiklerinde yaparlar.
Ayakta Uyuyan Kuşlar

Kanarya – Kanaryalar genellikle ayakta uyur. Ayaklarındaki özel kas yapısı, tünekten düşmeden dinlenmelerini sağlar. Bazen güvenli hissettiklerinde tüneklerinde hafif çömelerek uyurlar.
Turnalar – Turnalar genellikle tek ayak üzerinde uyur veya dinlenir. İnsanlardan daha hızlı ısı kaybederler ve tek ayak üzerinde uyumaları bu ısı kaybını azaltmalarına yardımcı olur.
Kargalar – Genellikle ayakta uyurlar. Ayak pençelerindeki kilit mekanizması sayesinde düşmezler. Güvende hissettiklerinde başlarını kanat altına sokarak dinlenirler.
Ördekler – Genellikle tek ayak üzerinde ve gagalarını tombul tüylerinin arasına sokmuş bir şekilde su kenarlarında uyurken bulunurlar.
Flamingolar – Tek ayak üstünde uyumanın ustalarıdır ve bu pozisyonu uzun süre koruyabilirler.
Kazlar – Diğer su kuşları gibi, kazlar da genellikle tek ayak üzerinde uyurlar.
Şahinler – Tek ayak üzerinde uyuma tekniğini kullananlar çoğunlukla su kuşlarıdır, ancak şahinler de tek ayak üzerine uyuyan yırtıcı kuş türüdür.
Tavuklar – Tavuklar, ısı kaybını azaltmak için genellikle tek ayak üzerinde dinlenen bir diğer kuş türüdür. Günlerinin çoğunu ayakta geçirirler ve kümeslerinin dışında dinlenirken bunu genellikle tek ayak üzerinde tüneyerek yaparlar.
Güvercinler – Kumrular da dahil genellikle başları içeriye sokulmuş şekilde, ayakta uyurken görülürler.
Bıldırcınlar – Genellikle tüysüz bacakların açığa çıkmasıyla kaybedilen ısıyı azaltmak için tek ayak üzerinde uyurlar.
Martılar – Martılar genellikle ayakta uyur, özellikle kıyılarda veya kayalıklarda tünediklerinde. Tek ayak üzerinde dinlenebilirler ve gözlerini yarı açık tutarak çevreyi kontrol edebilirler.
Serçeler – Genellikle ayakta uyur. Ayaklarındaki kilit mekanizması sayesinde tüneklerinden düşmezler. Soğuk havalarda kabarıp başlarını kanat altına sokarak uyurlar.
Leylekler – Soğuk iklimlerde, leylekler tek ayak üzerinde uyuyup dinlenirler ve genellikle bu şekilde uyurken görülürler.
Hayvanlar Ayakta Nasıl Uyurlar?

İnanın ya da inanmayın, karada yaşayan otçul hayvanların çoğu ayakta uyuyabilir. Çoğu durumda bu derin bir uyku değil de şekerleme halidir. Yan, kısa süreli dinlenme uykusu.
Bu hayvanlar bir dereceye kadar ayakta uyuyabilseler de, bu yatarak da uyumadıkları anlamına gelmez. Derin uykuya ulaşmak için birçok hayvanın yatarak uyuması gerekir.