Köpeklerde Artritis, Artritis Nedir ve Belirtileri.

Artritis, bir ya da daha fazla eklemin yangısıdır, iltihaplanmasıdır. Bu yangı oldukça şiddetli seviyelere çıkabilecek bir ağrı meydana getirir. Etkilenen köpekler, bu ağrılı eklemlerini hareket ettirmekten çekinirler. Kısacası, köpeklerin eski hareketliliğini yitirmelerinin temel sebebi ”yaşlılık” değil, aslında hissettikleri bu yoğun ”ağrıdır”.
Köpeğimin Artritis Olduğunu Nasıl Anlarım? Artritis Belirtileri.
Köpeklerin çoğu ağrılarını saklamaya çalışır, ancak davranışlarında aşağıdaki değişiklikleri rahatça gözlemleyebilirsiniz :
– Yatar pozisyondan kalkarken zorlanma ve yavaş kalkma,
– Sabahları ya da egzersiz sonrası tutukluk,
– Egzersizlere, yürüyüşlere duyulan isteksizlik,
– Yürüyüşlerde daha erken yorulma, sizi arkadan takip etme,
– Bir yerden bir yere atlarken zorlanma (örn; arabaya binerken)
– Merdiven çıkarken zorlanma,
– Yürürken ya da koşarken görülen topallık.
Artritis Kendiliğinden İyileşmez !
Artritis köpeklerde oldukça yaygındır ve her yaştaki köpekte hatta oldukça genç köpeklerde dahi görülebilmektedir. Araştırmalar, her beş yetişkin köpekten birinde artritis olduğunu ortaya koymaktadır. Artritis bir kere ortaya çıktığında köpeğinizin tüm hayatı boyunca varlığını sürdürecektir.
Köpeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz ?
Köpeğinizde bu hastalığın gelişimini en rahat siz yakalayabilirsiniz. Köpeğinizin artritten etkilendiğini düşünüyorsanız, veteriner hekiminize danışınız. O, köpeğinizde hastalığın olup olmadığını belirleyecek ve köpeğinizle nasıl ilgilenmeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir.
Erken Teşhis Önemlidir !
Artritis köpeğinizin hayatı boyunca devam eden bir hastalık olmasına karşın, doğru bir bakım ve tedavi ile hem köpeğinizin ağrı çekmesini önleyerek kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilir, hem de artritisten oluşan hareketsizliğini ortadan kaldırabilirsiniz. Bu nedenle uyarıcı olabilecek işaretleri her an gözlemliyor olmak önemlidir.
DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.