Kedilerde Atopik Dermatit Nedir?

Sizinle aynı evi paylaşan can dostlarınızın sağlıklı yaşantısında karşılaştığı pek çok dış etkenler vardır. Bu etkenler hem sizin hem de can dostlarınızın sağlığını olumsuz etkileyebilen etkenlerdir. Bağışıklık sisteminiz bu dış etkenlere karşı pek çok tepki göstererek sizi uyarmaya çalışır ve aynı şekilde can dostlarınızın da bağışıklık sistemi bu olumsuz etkenlere karşı tepki gösterebilir. Bu dış etkenlerden biri olan Atopik dermatit de bağışıklık sisteminin size verdiği bir uyarıdır.

Kedinizin cildinde oluşan pullanmalar, kaşıntılar, kızarıklıklar ve yama görünümlü lezyonlar kedinizin atopik dermatit sürecine girdiğini gösteren belirtilerdir. Fakat bu belirtiler sadece atopik dermatit de görülen belirtiler değildir. Atopik dermatit ve mantar hastalığı oldukça karıştırılan hastalıklardır. Belirtilerinin aynı olması sebebiyle uygun tedavinin sağlanabilmesi açısından bir veteriner hekimden destek alınması oldukça önemlidir.

Bu iki hastalığın belirtileri aynı olduğundan dolayı buna gözlemleyerek veya dokunarak tanı konulamaz. Uygun tanının konulabilmesi için hekiminiz Ultraviyole ışınların altında inceleme yapılmasıyla veya mikroskopla örnek alıp incelenmesiyle doğru tanıyı koyabilir. Doğru tanı doğru tedavinin yapılmasında oldukça önemli bir adımdır.

Atopik dermatit diğer bir ismiyle egzama kedilerde olduğu gibi insanlarda da oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Kedileriniz ne kadar sağlıklı olsalar da yedikleri ödül mamalarından kullandıkları kuma kadar ve hatta sizlerin kullandığı kişisel bakım ürünlerindeki kimyasallar ve içeriğindeki maddelerden dolayı rahatsızlık duyabilirler. Bunu en kolay gösterme biçimleri ise tüylerinde dökülme, kaşıntı, yaralanmalar ve kanatana kadar veya yara yapana kadar kendini temizleme isteğidir.

Bu durumda yapmanız gereken ilk şey kedinizin hayatına yeni giren bu alerjenik şeyin tespiti ve ortadan kaldırılmasıyla bu belirtilerin azalıp azalmayacağını gözlemlemektir. Fakat bu süreçte kedinizin kaşıntısının arttığı tüylerinin döküldüğü ve kanamalı yaralanmaların çoğaldığını fark ederseniz acilen bir veteriner hekimden destek almanız gerekir.

Veteriner hekime erişemeyeceğiniz bir durumdaysanız, veterinere ulaşabileceğiniz süre durumuna göre antihistaminik içerikli ilaç kullanımına başlayabilirsiniz ama bu süreçte kedinizin yaşına kilosuna oranla ilacın verilmesi oldukça da önemlidir. Kaşıntısını engellemek adına ve alerjenik etkenleri azaltmak amaçlı kullanılan bu ilaçlar kedinizin kendini yaralamasını engellemede önemli bir önlem olabilir. Bu süreçte kedinizin kendini yaralayamayacağı bir boyunluk kullanmakta yaraların iyileşmesi açısından yardımcı olacaktır. Daha fazlası için buraya bakın.

DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.

Diğer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu