Köpeklerde Duyma Duyusu

Köpekte duyma duyusu da iyi gelişmiştir. İnsanlar ve köpekler belirli frekanslara kadar benzer şekilde iyi duyar, ancak köpekler, insanların duyamadığı yüksek frekanstaki sesleri de algılayabilir. Köpekler, dalga frekansları 20.000-100.000 titreşim/s olan sesleri duyabilme yeteneğindedirler. Hâlbuki insanlarda bu rakam maksimum 20.000 titreşim/s’dir. Bu yetenekleri sayesinde köpekler, insanların duyamadığı ultrasonik düdüklerin seslerini algılayabilir ve bu seslere tepki verebilir.
Köpek ve kediler, 1/8-1/10’luk ses tonlarını ayırt edebilirler. Duymada maksimum frekans eşiği 60-65 kHz’dir. Ancak en reel olarak duyabildiği frekanslar 41-47 kHz’dir. Bu hayvanlar 10 oktavı rahatlıkla duyabilirken, bazı insanlar ancak 8 oktavı duyabilmektedir.
Büyük şehirlerdeki yoğun gürültü, köpeklerin işitme yeteneğini olumsuz etkiler. Duyma hassasiyeti azalan köpekler, bu durumdan psikolojik olarak da zarar görür. Köpeklere göre daha sınırlı ses duyabilen insanın dahi gürültüden ne derece etkilendiği bilindiğine göre, kim bilir köpekler nasıl etkilenmektedir?
Kulak kepçesi
Köpekte kulak kepçesinin yönü, ses dalga merkezinin bulunduğu yöne doğrultulur. Seslerin duyulması için kulak kepçesinin hareketli olmasının gerekli olup olmadığı tartışılmaktadır. Kepçe, gelen sesin spektrumunu yansıtmak üzere buruşuk bir yapıdadır. Bu sayede ses kaynağının uzaklığı ve yeri saptanır. Bu işlemlerde, beyinde kompleks bir mekânizmayla, kulak kepçelerinin hangi açıyla, ses dalgasının yayıldığı kaynağa çevrileceği hesaplanmaktadır.
Her köpek ırkında kulak şekli, o ırkın özelliklerine uyum sağlayacak şekilde evrimleşmiştir. Ancak, bu farklı kulak şekillerinin duyma yeteneğini nasıl etkilediği konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Vücut büyüklüğüne oranla farklı olan kulak zarı büyüklüğünün, duyma yeteneğini etkilediği düşünülse de bunun aksini ispatlayan araştırmalar yapılmıştır. Bir araştırmada kaniş ırkı köpeklerle Saint Bernard ırkı köpeklerin duyma yeteneği arasında fark saptanmamıştır. Ancak muhtemelen ses kaynağının yerini saptamada kulak kepçesinin rolü olduğu düşünülürse, köpek ırkları arasında kulak kepçesinin şekil ve dikliğindeki farklılıkların önemli olduğu söylenebilir.
DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.