Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler

Şehir hayatının hızla ilerlemesiyle sokaklarda üreyen kedi/köpek çoğalmaktadır. Buna çözüm olarak hayvanların yaşayabileceği bir barınak yapılmış ve orada hem barınabilmeleri hem de beslenmeleri için bir alan oluşturulmuştur. Fakat barınakta yaşayan birçok hayvanın bulunması ve her ne kadar barınak çalışanlarının hepsi aynı olmasa da gerekli şefkati ve sevgiyi göremediklerinden insanlar tarafından sahiplenilmeyi beklemektedir.
Barınaktan Kedi Nasıl Sahiplenilir?
Kedi sahiplenmeye hazır olduğunuz, hatta bu durumla ilgili kararlı olduğunuz zaman ve evinizin kedi sahiplenmek için uygun olup olmadığına karar verdiğiniz zaman geriye barınağa gidip form doldurmak kalıyor. Dolduracağınız formda barınaktan hayvan sahiplenecek kişilerinin bilgilerini içerecek sorular yer almaktadır. Bu bilgilerin dışında sahipleneceğiniz kedi kısır değilse kısırlaştırılacağı zaman bu işlemin yaptırılacağına dair taahhütname istenmektedir.
Barınaktan Sahiplenilen Kedi Nasıl Beslenir?
Sahiplenilen kedinin veya kedilerin beslenmesi önemlidir. Kedilerin eve gelmesinin ardından susuz/mamasız bırakılmaması ve düzenli olarak kediye su/mama verilmesi önemlidir. Suyun hangi aralıklarla verilmesi gerektiği bilinmiyorsa su/mama kabı satın alınarak bu kapları evin bir köşesine koyup içlerine bir miktar mama ve su doldurarak bekletilebilir. Bu sayede ortama alışan kedi veya kediler gerekli olanı kadar su tüketecektir.
Sahiplenilen Kedi Ne ile Beslenir?
Kediler iki mama (yaş, kuru) türünü de severek tüketmektedir. Fakat sürekli yaş mama ile beslenmesini oturtmak iyi değildir. Düzenli olarak yaş mama tüketen kediler, mama parçacıklarını dişlerinin üzerinde kalarak diş sorunlarına yol açabilir.
Barınaktan kedi sahiplendikten sonra mama seçilmesi kedinin cinsine göre önerilmektedir. Kedinin ırkının yanında yaşı, boyu, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı durumuna göre ve ne sıklıkla hareket ettiğine göre mama tercihi değişebilmektedir.
Barınaktan Sahiplenilen Kedinin Tıbbi Sorunları
Birçok hayvanda olduğu gibi kedilerde de barınakların kalabalık olmasının sebebiyle sağlık sorunları yaşadığı görülmektedir. Bununla birlikte barınaklardan sahiplenilen kedi veya kedilerde sağlık sorunu çıkabilir.
Sahiplenmiş olduğunuz kedinin eve götürmeden önce veteriner muayenesinden geçmesi gerekecektir. Kediyi muayene eden veteriner, barınaktan kedinin tıbbi kayıtlarını ve muayene esnasında kediden dışkı örneği isteyebilir.
Veterinerin sahiplenilen kedide kontrol edeceği sağlık sorunları parazitler, herhangi bir yaşamsal tehdit oluşturabilecek hastalık veya diğer bulaşıcı hastalıklar olmaktadır. İç hastalıkların olmasının ve teşhislerinin yapılacak olmasını yanı sıra veteriner sahiplenilen kediyi fiziksel muayene ile kontrol edecektir.
Barınaktan Sahiplenilmiş Kedinin Eve Alışma Süreci
Barınaktan sahiplenilen kedinin geldiği ortama alışma süreci biraz zorlu geçebilmektedir. Barınaklarda kalan hayvanlar kapalı kafeslerde kaldıkları ve kalabalık ortamlara alışkın olduklarından dolayı kediler eve geldiği ilk zamanlar için stresli olabilir ve eve alışması biraz zaman alabilir.
Ayrıca sahiplenilen kedi bu süreçte yatak, kanepe vb saklanabilecekleri ev eşyalarının altına girebilirler. Kedilerdeki bu duygu karışıklığını ortadan kaldırabilmek için tuvalet kabı, mama kabı, su kabı, yatak vb kedinin temel ihtiyaçlarını almanız ve bulunulan ortama daha çabuk alışması sağlanmış olacaktır. Bunların haricinde kedi ile birlikte vakit geçirmeniz gerekir.
Kedilerde Öğrenme İşlemi Nasıldır?
Kedinize bir şeyler öğretmen için, önce onu tam olarak anlamanız ve öğrenme konusunda nasıl bir sisteme sahip olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer nasıl anladığı ve öğrendiği konusunda bilginiz olmaz, doğrudan bir insana yaklaşır gibi direk konuya giriş yaparsanız kedinize yeterince sağlıklı ve doğru bir şekilde bir şeyler öğretemezsiniz. Nitekim kedilerin kendilerine göre bazı öğrenme sistemleri, yetileri vardır. Bunları bilerek ancak başarılı olunabilir.
Kediler İçin Gözlem ve Taklit
Kediler öğrenme konusunda en çok gözlem yapmaya ve taklit etmeye önem verirler. Bu nedenle doğrudan sesli bir şekilde kediye sadece direktif vermek, ona farklı açılardan bir şeyleri sözlü bir şekilde hemen öğrenmesi için baskı yapmak büyük bir yanlış olacaktır. Çünkü etrafında kendisi gibi başka bir kedi olmadığı için doğrudan izleyip, gözlem yapacağı bir imkân olmuyor. Haliyle de kedi için öğrenme aşamasında büyük bir aksaklık söz konusu oluyor. Sizin göreviniz, bu aksaklığı en iyi şekilde doldurmak adına hareket etmek. Öğrenme aşamasında oldukça sakin, sabırlı bir biçimde hareket etmelisiniz. Kedinize sunduğunuz her şeyi, onun seviyesine eğlenceli bir şekilde indirerek çeşitli ödüller koyarak anlatmalısınız.
Bu şekilde kediniz sıkılmayacak ve sizi gözlemleyerek, hareketlerinizi izleyerek öğrenmeye daha istekli olacaktır. Unutmayın, karşınızda gözlemlere bağlı olarak ve içgüdüsel olarak hareket etmeyi ön plâna alan bir canlı var, buna göre hareket etmeniz çok önemli.