Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir? Kedilerde Kulak İçi Temizliğinin Püf Noktaları

Kediler inanılmaz derecede temiz hayvanlar olsalar da kulaklar gibi ulaşmalarının mümkün olmadığı bazı yerlerin temizlenmesi konusunda yardıma ihtiyaç duyabilirler. Ancak bu çoğu zaman gerekli değildir ve kedilerin büyük çoğunluğu yaşamı boyunca iç kulak temizliği gereksinimi hissetmeden sağlıklı bir şekilde yaşayabilir. Diğer yandan, kedinizin kulaklarında kir birikimi olduğunu gözlemliyorsanız, kısa bir kulak temizleme seansı iyi bir fikirdir.

Kediler kendilerini temiz tutma konusunda oldukça iyidirler ancak kulak gibi ulaşmalarının imkansız olduğu bölgelerinin temizliği için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bununla birlikte, çoğu tüylü dostumuz kulak içi temizliğine ihtiyaç duymaksızın hayatları boyunca gayet sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürür ancak kulakta yoğun kir birikimi olanlar ve kulak enfeksiyonuna eğilimli kediler için kulak temizliği önemlidir. Bu, özellikle ev ortamından daha çok dışarıda oynamayı seven kedilerde yaygındır.

Kedimin Kulaklarını Ne Sıklıkla Temizlemeliyim?

Aslında bu sorunun cevabı, kulak temizliğiyle tam olarak neyi kastettiğinize göre değişir. Eğer söz konusu kulak temizliği, parmağınızla ulaşabildiğiniz dış kulak ise bunda herhangi bir sorun yok. Ne zaman isterseniz bu bölgeyi nemli bir mendille silebilirsiniz. Fakat, kulak kanalından başlayarak kulak zarına doğru ilerleyen orta ve iç kulak temizliğinden bahsediyorsanız, bu bölgelerin temizliği sık sık yapılmamalıdır. Nitekim, gereksizce yapılan iç kulak temizliği, uzun vadede çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, yalnızca gerekli olduğunda bu temizliği yapmanız gerekir. Peki ama kedimin iç kulağının temizlenmesi gerektiğini nasıl anlarım?

Bunun için küçük bir gözlem yapmanız yeterli. Kedinizi kucağınıza alın ve kulağının içini inceleyin. Bu esnada küçük bir el feneri kullanmak isteyebilirsiniz. Yoğun kir birikimi gözlemliyorsanız, temizlemenizde sakınca yok. Ek olarak, ev ortamından daha çok dışarıda zaman geçiren kedilerin, kulak temizliğine daha fazla ihtiyacı olabileceğini unutmayın.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Kedinizin kulağını temizlemeden önce herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Kedilerde görülen yaygın kulak enfeksiyonu belirtileri:

  • Rahatsız edici tuhaf kötü koku
  • Siyahımsı veya sarımsı akıntı
  • Kızarıklık veya şişkinlik
  • Kulaklarda kelleşme veya pul pul döküntüler
  • Aşırı kafa sallaması ve sık sık kulaklarını kaşıması
  • Kulak çevresinde koyu renkli kalıntılar
  • Kulaklarına dokunulduğunda aşırı hassasiyet göstermesi

Eğer kedinizde bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız, kulağını temizlemeye çalışmayın. Mümkün olan en kısa sürede tüylü dostunuzu bir veterinere götürün.

Kedimin Kulağını Temizlerken Hangi Malzemelere İhtiyacım Var?

Kedinizin kulaklarını temizlemeniz için herhangi özel bir ekipman gerekmez (Kedi- köpek kulak temizleme solüsyonu dışında). İhtiyacınız olan malzemeler, havlu, temiz bir bez veya mendil ve kulak temizleme suyudur. Aslında malzemelerin en önemlisi, kedi ve köpek kulağı temizlemek için özel olarak üretilen bu solüsyondur. Genellikle içeriğinde hidrojen peroksit ve alkol bulunur. Bu solüsyonu, veteriner kliniklerinden, petshoplardan ya da online alışveriş sitelerinden satın alabilirsiniz. 25 ila 50 lira arasında değişen bir fiyat aralığı var.

Kedilerin Kulağı Nasıl Temizlenir?

Kedi ve köpeklerin kulaklarını temizlemek fazlaca maharet isteyen bir iş değildir ancak çoğu hayvan, alışkın olmadıkları için bu işlemden pek hoşnut olmaz. Bu nedenle, kedi veya köpeğiniz henüz yavruyken dış kulağını belirli aralıklarla temizlemek, alışma süreci açısından önemlidir.

  • Kedinizi kucağınıza alıp dizinize yatırın.
  • Temizleme esnasında tırmalayabileceği için kedinizi kundaklar gibi bir havluya sarmak isteyebilirsiniz.
  • Dış kulağını geriye yatırın ve solüsyonu kulak deliğinden içeri sıkın. Bu esnada şişenin ucunu kulağa değdirmeyin.
  • Ne kadar temizleme suyu sıkmanız gerektiği için paket üzerindeki talimatları okuyun veya veterinerinize danışın. Genel olarak, birkaç saniye süresince az miktarda sıvıyı kulağa boşaltmanız yeterli olmalıdır.
  • Dış kulağa ve çevresine 15 – 30 saniye nazikçe masaj yapın.
  • Kediniz kafasını sallayarak silkinmek isteyebilir. Aslında bu hareketi, temizleme suyunun iç kulağı iyice temizlemesini sağlayabilir. O nedenle, endişe etmenize gerek yok.
  • Dış kulak çevresindeki kirleri ve solüsyon kalıntılarını temiz bir mendil, bez ya da gazlı bez ile silin.
  • Aynı işlemi diğer kulakta tekrarlayın.

Dikkat: Kedi, köpek ve hatta kendi kulaklarınızı temizlerken, ucu pamuklu kulak çöplerini veya başka bir materyali kullanmayın. Kulak çöpleri, kulaktaki kiri temizlemediği gibi mevcut kiri daha ileri iter. Ayrıca, kulak zarının zarar görmesi dahil birçok soruna neden olabilir.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu