Kedinizin Asla Yememesi Gereken Zararlı Yiyecekler

Yavru veya yetişkin bir kediyi ilk defa sahipleniyorsanız veya daha önceden baktığınız halde neyin zararlı olup olmadığını bilmiyorsanız bu konuda mama olarak ne verip ne verilmeyeceğinin bilinmemesi normaldir. Her ne kadar kediniz evdeki yiyeceklerin tadına bakmak istese de, farklı gıdaların kedilerde zararlı olabilecek yiyecek olabilmesinden dolayı özen göstermeli, her gıdayı yiyip içmemesine dikkat etmelisiniz. Çünkü verilen yemekte bulunan bir gıda kedinin sağlığının bozulmasına sebep olabilmektedir.

Soğan, sarımsak

Soğan, sarımsak, taze soğan kedilerde kırmızı kan hücresine zarar verip kansızlığa sebep olduğundan kedi sağlığı için oldukça zararlı bir besin grubudur. Az miktarlarda tüketilen soğan ve sarımsak mide bulantısı ve kusma yapabilmekte, tüketilen soğan, sarımsak sonrasında soluk diş etleri, halsizlik, iştahsızlık, uyuşukluk idrarda turuncudan koyu kırmızıya kadar renk değişikliği olması halinde acil olarak veterinere götürülmelidir.

Çiğ yumurta, çiğ et ve kemik

Çiğ yumurta ve et tüketimi, salmonella veya E. Coli bakterileri zehirlenmeye yol açabilmektedir. Bu zehirlenmelerin belirtileri kusma, bulantı, halsizlik, uyuşukluk, kas ağrıları ishal ve kansızlık şeklinde ortaya çıkabilir. Aynı zamanda çiğ yumurta içerisinde avidin adlı protein bulunması nedeniyle kedilerin vücudunda biotin vitamini emilemediğinden kedilerde deri tüy sağlığı bozulmaktadır. Çiğ yumurta ve çiğ et haricinde kemiklerinde kedi sağlığı için zarar oluşturabilmektedir.

Çikolata ve kafeinli içecekler

Çikolata köpeklerin sağlığını tehdit ettiği gibi kediler için de zehirli olabilmektedir. Çikolata metilksantin denilen bir madde içermesinden dolayı kedilerde mide rahatsızlığına, susuzluğa, kusmaya ve ishale, kas titremelerine, yüksek vücut ısısına, anormal kalp ritmine ve nöbetlere neden olmaktadır. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde kedi ile birlikte veterinere gidilmesi gerekir.

Alkol ve çiğ hamur

Alkollü gıdalar kediler için zararlı bir gıda ürünüdür. Alkollü içecekler ve içerisinde alkol barındıran yiyecekler kedilerde kusma, solunum güçlüğü, titreme, ishal, koma hatta ölümle sonuçlanabilir. Kedilerin çiğ hamuru yemeleri halinde mayalanma işlemi midede devam edeceğinden kedilerde hazımsızlık gibi bir problem ortaya çıkaracaktır.

Süt ve süt ürünleri

KEDİNİZİN ASLA YEMEMESİ GEREKEN ZARARLI YİYECEKLER
KEDİLERE ZARARLI YİYECEKLER

Süt ve süt ürünleri kediler için faydadan ziyade zarar sağlamaktadır. Sütün içinde bulunan laktoz kediler tarafından zor sindirildiği için mide rahatsızlıkları, ishal gibi sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu nedenle kedilerin sindirim sorunu yaşamaması için süt ve süt ürünlerinin kedilere verilmemesi gerekir.

Üzüm ve kuru üzüm

Üzüm ve kuru üzümü kediler az bir miktar yemeleri halinde böbrek yetmezliğinin hızla ilerlemesine yol açabilmektedir. Kedinin üzüm yemesi halinde 12 saat sonrasında kusmaya başlar. 24 saat içerisinde ise uyuşukluk, iştahsızlık, ishal, idrara çıkmanın azalması, karın ağrısı yaşanabilmekte, aynı zamanda kusma, ağızda amonyak kokusu görülebilmekte hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple kedilere üzüm yedirmemeniz kadar kedilerin ulaşamayacakları yerlere kaldırmanız oldukça önemlidir.

Köpek maması

Kedilerin besin ihtiyaçları köpeklere göre farklı olduğundan köpek maması yememesi gerekir. Kedi mamalarında bol miktarda A vitamini, protein, Taurin gibi vitamin ve mineraller bulunmalıdır. Bu besinler olmadan kedilerin hayatta kalmaları pek mümkün değildir. Bu sebeple kediler köpek mamalarından ziyade kendi mamalarını yiyerek gerekli besinleri alması gerekir.

Yavru kedinin tehlikeli yiyecekler yemesi nasıl önlenir?

Kediler için tehlikeli ve zehirli olabilecek gıdaları, kedilerin ulaşamayacakları yerlere koyup gerekli olan beslenme düzeni oluşturmak gerekir. Bu sebeple kedilerin zararlı ve zehirli olabilecek gıdaları yemesini önlemek için yapılacaklar şu şekildedir;

  • Yavru kedi için zararlı olan gıdaların kedinin ulaşamayacağı bir noktaya yerleştirin.
  • Yemek pişirme esnasında kedinin tezgâh üstüne çıkmasını, yemek yerken masanın üstüne çıkmasını engelleyin.
  • Yavru kediyi sofrada kalan yemek artıklarıyla beslemeyin.
  • Evde olmadığınız zaman diliminde kediyi rahatsız edecek ve zarar verebilecek yiyeceklerin açıkta kalmaması için özen göstermelisiniz.
  • Yavru kedinin zararlı olabilecek yiyecekleri yediğinden şüphe duyuluyorsa veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Diğer Konu Başlıkları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu