Kedilerde Haw’s sendromu nedir?

Haw’s sendromu her yaştan kedilerde meydana gelen göz rahatsızlıklarından biridir. Göze hiçbir etkisi olmayan, göz kapaklarıyla alakalı olan, tedavi edilebilir bir sağlık problemidir. Her ne kadar bu durumla ilk defa karşılaştıklarında endişelenseler de, küçük bir rahatsızlık olması sebebiyle fazla endişeye gerek yoktur.
Haw’s sendromu nedir?
Haw’s sendromu olarak nitelenen bu sağlık sorunu, kedilerin göz kapağında görülen, nadir bir rahatsızlıktır. Bu sağlık sorunu, kedilerin gözlerinde üçüncü bir göz kapağının düşmesi olarak ifade edilir. Birçok memelide üçüncü göz kapağının olduğu kadar kedilerde de üçüncü bir göz kapağı bulunmaktadır ve gözün buruna yakın olan tarafında üçüncü göz kapağı görülebilmektedir.
Bu sendrom aniden gelişebileceği için, beraberinde ishal ve bağırsak problemleri görülebilir. Her yaştan kedide görülen haw’s sendromu sıklıkla genç yetişkin kedilerde görülmektedir.
Haw’s endromunun Belirtileri Nelerdir?
Haw Sendromu gelişen kedilerde görülen bazı belirtiler bulunmaktadır. Bunlar;
- Normalde görülmeyen fakat bu sendrom ile ortaya çıkan üçüncü göz kapağı,
- Göz tahrişi,
- Sulu gözler,
- Görme bozukluğu,
- Şişlik ve iltihaplanma
Kedilerde Haw’s Sendromu Nasıl Olur?
Haw’s sendromu çoğu zaman tenya istilası veya viral enfeksiyonların olmasından dolayı çıkar. Toro benzeri virüslerde haw’s sendromuna sebep olabilir fakat viral enfeksiyonların hepsi bu sendroma neden olmaz. Kedilerde üçüncü göz kapağının düşmesindeki tek sebebi Haw’s sendromu olmamaktadır. Bunlar genellikle kafa travmasının yaşanması, oluşan kulak enfeksiyonlarının kulak çevresindeki sinirlere genişlemesi, göz ve çevresinde gelişen tümörler Haw Sendromunun gelişmesine neden olabilir.
Bu rahatsızlıklar dışında uykulu veya aşırı gevşemiş kedilerde de üçüncü göz kapağı görülmektedir. Kedinin uyanmasının ve kendine gelmesinin ardından üçüncü göz kapağı yerine döner. Haw’s sendromu olduğunun anlaşılabilmesi için üçüncü göz kapağının düşmesiyle birlikte ishal, bağırsak problemleri görülür.
Haw’s sendromunun bulaşıcılığı hakkında bilgi bulunmamaktadır fakat aynı ortamda bulunan diğer kedilerin etkilenebilmektedir. Etkilenen kedilerde hareketsizlik, donuk ve depresif bir ruh hali görülür. Bu sendrom ile birlikte kedilerde iştahsızlıkta ortaya çıkar.
Kedilerde Haw’s Sendromu Tedavi Yöntemleri
Haw’s sendromunun belirtilerinin ortaya çıkışı 4 ila 6 haftayı bulmaktadır. Haw’s sendromunda oluşan ishal için beslenme düzeninde değişikliğe gidilerek ishalin önüne geçilmiş olunur. Üçüncü göz kapağının düşmesinde çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmadan geçebilmektedir. Eğer göz kapağının düşmesiyle birlikte enfeksiyon, iltihaplanma vs gibi durumlarla karşılaşılıyorsa tedavi için antibiyotik veya iltihap önleyici ilaçlarla sağlanabilmektedir. Bazı durumlarda ise ameliyat ile bölgedeki tümörlü veya hasarlı doku çıkartılır.
DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.