Ornitorenk Nedir? Ornitorenk Hakkında Kısaca Bilgi
Ornitorenk, hayvanlar dünyasının en enteresan üyelerinden biri. Onu özel kılan bir çok neden var, ama bu sebeplerden en öne çıkanı memeli olmasına karşın yumurtlayabilmesidir diyebiliriz. Ördek gagası, perdeli ayakları ve zehir salgılayabilmesi sebebiyle hayli sürreal bir görünüme sahip olan bu hayvanı biraz daha yakından tanımak dilerseniz hemen başlayalım…
Ornitorenk Ne Demek?
Ornitorenk, kuş burunlu ördek anlamına gelmektedir. İsminin ilginç olduğu kadar kendine has özellikleri de ilginç bir memelidir.
Ornitorenk İlginç Özellikleri
Yumurtlayan bir memeli olan ornitorenk Doğu Avustralya kökenli bir hayvandır. 1799 senesinde keşfedilerek evrimsel biyoloji uzmanlarının ilgi gösterdiği bir hayvan türü olmuştur. Yumurtlayan bir memeli olması, ördek gagası, kunduz kuyruğu ve perdeli ayaklarıyla Avrupalı doğabilimciler ornitorenkleri ilk görüldüğünde oyuncak zannetmiştir.
Ornitorenk‘in düz ve yassı bir kuyruğu bulunmaktadır. Vücudu, yoğun ve kahverengi kıllarla sarılıdır. Kuyruk, genelde koyunlarda olduğu gibi yağ deposu olarak kullanılır. Ayakları büyük ve ağlıdır. Kuşlarda gaga genelde besin toplamak için kullanılırken, Platypus’taki gaganın en önemli işlevi algıdır. Platypus, inanılmaz bir algılama sistemi geliştirmiştir. Bazı bilim adamları tarafından, Platypus’un rahatsız edildiğinde düşük şiddette bazı sesler çıkardığını da belirtmektedirler. Dolayısıyla bu hayvanlarda uyarı amaçlı ses kullanımı da bulunur.
Bir ornitorenk yaklaşık olarak 40 cm uzunluğa ve 15 cm genişliğe sahiptir. 1,5 kg ağırlığındadır. Fosillere göre geçmişteki ornitorenkler günümüzdekilerin 2 katı büyüklüktedir. Kürkü sık olan ornitorenkler ayaklarında yer akan ekstra deri tabakası sayesinde iyi birer yüzücüdür. Kürkleri sıktır ve su geçirmez. Soğuk havalara karşı dayanıklıdırlar. Büyük kuyruklarında yağ depolarlar. Kuyruktaki bu yağlar ekstra enerji sağlar. Gagaları ördek gagasına benzer. Esnek bir yapıda olan gagalarında bir çok reseptör vardır ve bu sayede su altındaki hareketleri algılayabilmektedirler.
Ornitorenk nerede yaşar?
Ornitorenkler, endemik hayvanlardır. Yani dünyada yalnızca belli bir bölgede yaşarlar. Bu canlıların en temel vatanı, Tazmanya ve güneydoğu Avustralya’da kıyılarındaki tatlı su alanlarıdır. Çoğunlukla vakitlerini su altında geçiren ornitorenkler, karaya çıktıklarında ise yine deniz kenarındaki kumlu arazilerde ve bu arazilerde açmış oldukları kuyularda zaman geçirirler.
Avustralya’nın güneydoğu bölgesi en temel vatanlarıdır. Yine bu bölgenin ormanlarında ve yüksek alanlarında da ornitorenklere rastlanabilir. Su geçirmez sık kürkleri sebebiyle soğuk iklimlere dayanıklıdırlar ve büyük kuyruklarında biriktirdikleri yağ onlara ekstradan enerji sağlar.
Bir günün yaklaşık yarısını avlanmakla geçiren ornitorenkler, gece hayvanı olmaları sebebiyle gece daha aktiftirler. Yani gündüzleri uyurlar. Avlanmadıkları zaman toprağın altına açmış oldukları kuyuda dinlenirler.