e
sv

Hayvan Tüylerine Karşı Alerjiden Nasıl Korunabiliriz

85 Okunma
ALERJİ BELİRTİLERİ VE KORUNMA
avatar

adEm

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hayvanların birçoğuna karşı alerjik etki gelişebilir. En sık alerjiye neden olan kedi ve köpeklerdir. Evcil hayvanların sadece tüyünde değil, tükürüğünde, derilerinde ve hatta idrarındaki proteinlere karşı bir alerji gelişebilir.

ALERJİ BELİRTİLERİ VE KORUNMA
ALERJİ BELİRTİLERİ VE KORUNMA

Tozlara karışan ve alerjen havadaki küçük parçacıklardır bunlar. Alerji belirtilerinin ortaya çıkması için hayvana dokunmak gerekmeyebilir. Bu alerjik etkenler hava yoluyla solunduğunda da belirtilere yol açar.

Hayvanlara alerjisi olan kişilerde karşılaşma sonunda görülecek belirtiler şunlardır:

  1. Hapşırma, gözde kaşıntı ve sulanma, burunda akıntı, kaşıntı ve tıkanıklık gibi belirtiler,
  2. Öksürme, nefes almada zorluk, akciğerlerden duyulan hışırtı gibi solunum yolu belirtileri,
  3. Deride kaşıntı, yanma ve kabarıklık gibi deri bulguları. Alerjik belirtiler hemen ortaya çıkabileceği gibi 8-12 saat sonra en şiddetli hale de gelebilir. Hayvanlar ortamdan gitse bile tüy parçaları havada, mobilyalara yapışmış halde kalacağından belirtiler uzun sürebilir.

Hayvan Alerjisinden Nasıl Korunabiliriz?

İlk adım hayvanlara karşı alerjinin olup olmadığı alerji uzmanı tarafından uygun testler yapılarak tespit edilmelidir. Problemleri kontrol altına almanın en etkili yolu hayvanı ortamdan uzaklaştırmaktır. Ancak hayvana ait alerjenden kurtulmak 6 ay ya da daha uzun sürebilir. Her türlü hayvanı alerjik kişilerin yaşadığı ortamdan uzak tutmalısınız. Eğer bir hayvan edinmek istiyorsanız balık gibi tüyü olmayan hayvanlar seçin. Havalandırma sistemi sıklıkla temizlenmelidir.

Kışın hayvanlar daha çok ev gibi sıcak ortamlara sığındığından alerjen düzeyi artar. Havalandırma sistemleri iyice kontrol edilmelidir. Hayvanların kap ve tabakları sıkılıkla temizlenmelidir. Hayvanlar daha sık ve alerjisi olmayanlar tarafından yıkanmalı. Hayvanı olan kişiler daha az ziyaret edilmelidir. Yatak odasında HEPA filtre havalandırma aletleri kullanılmalıdır. Bu önlemlerin etkilerinin de yeterli olamayacağı göz önünde bulundurulmalı. En önemli alerjen kaynağı halılar, kanepeler ve yataklardır. Halıların sayısı azaltılmalı, kanepe sık temizlenmeli, yataklar ve yastıkta hayvan yünleri yerine sentetik ürünler tercih edilmelidir.

Alerjiye neden olan faktörler kediler ve köpeklerin salya ya da yağ bezlerinden salgılanır. Çok yapışkan olan bu alerjik etkenler hayvanların tüylerine kolayca yapışır. Sözün özü, hayvan tüyleri alerji kaynağı değil sadece taşıyıcı görevi görürler. Köpekler ve kediler arasında alerjik yönden farklılık var mıdır? Alerjik düzeyleri yönünden çok az farklılık var denebilir. Ancak tüy bakımından bazı türler daha az alerjik etken üretebilirler.

Faydalı Olabilecek Başlıklar

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI