Çin Timsahı Kertenkelesi
Yarı suda yaşayan Çin timsahı kertenkelesi yalnızca Çin ve Vietnam’da bulunurlar. Sırtı sert pullar ile kaplı olduğu için adeta timsah yavrusunu andırır.
Çin timsahı kertenkelesi rengi gri-kahverengidir. Alt tarafı sarı-ten rengidir ve boğazı ve yanları boyunca kırmızı-turuncu işaretler vardır. Bunlar yavaş yavaş kuyruğunun ucuna kadar uzanan alternatif açık ve koyu şeritlere dönüşür. Yavruları ise koyu kahverengidir ve daha açık ten rengi bir kafaya sahiptir. Sırtından ve kuyruğundan aşağı doğru uzanan iki sert pul sırası, ona timsah görünümü kazandırıyor.
Erkekler ve dişiler farklı görünüme sahiptir. Erkekler genellikle daha büyük ve daha renklidir; üreme mevsimi boyunca renk canlılığı yoğunlaşır.
Çin timsahı kertenkeleleri tehlike hissettiğinde suya atlayarak, güçlü kuyrukları sayesinde kendilerini tehditten uzaklaştırırlar ve uzun süre su altında kalabilirler. Ancak yakalanırsalar, kurtulmak için şiddetli bir mücadeleye girerler, dışkı yaparlar, tıslarlar ve ısırırlar.
Habitat
Timsah kertenkeleleri, tatlı su göletlerinde ve yavaş akan dere yakınında subtropikal ormanlarda yaşamlarını sürdürürler. Güney Çin ve Vietnam’a özgü hayvandır. Barınmak ve korumak için yoğun bitki örtüsüne sahip bölgeleri tercih ederler.
Ömürleri
Çin timsahı kertenkeleleri insan bakımında 10 yıl veya daha fazla yaşayabilir, ancak vahşi yaşamdaki ömürleri bilinmemektedir
Bu kertenkelenin suya dalma ve uzun süre su altında kalma yeteneği, yırtıcılardan kaçmak için yararlı olmasının yanı sıra avlanmaya da yardımcı olur. Öncelikle salyangoz, kurbağa yavruları, böcekler, solucanlar ve larvalar dahil olmak üzere omurgasızları yerler. Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi‘nde bu sürüngenler cırcır böcekleri, solucanlar ve salyangozlarla besleniyor.
Yaklaşık 3 yaşında cinsel olgunluğa erişirler. Temmuz ve ağustos ayları üreme mevsimleridir. Erkeğin renginin canlılığı artar. Dişiler dokuz aylık bir gebelik döneminden sonra iki ila 12 arasında yavru doğurur. Çin timsahı kertenkeleleri canlı yavru doğururlar. Doğumdan hemen sonra kendilerini besleyebilirler. Anne ve Babalar yavrularla ilgilenmezler.