Karaca Hayvanı Nedir? Nerelerde Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Hayvanlar aleminde, kendine has özellikleri taşıyan birçok hayvan bulunmaktadır. Ve bu hayvanlardan biri de yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde varlığının 40 milyon yıl öncesine dayandığı kanıtlanan karacadır. Peki, karaca hayvanı nedir? Nerede yaşar? Özellikleri nelerdir?

Karaca Hayvanı

Hayvanlar alemindeki kordalılar şubesinin memeliler sınıfında yer alan karaca, çift toynaklı canlılar arasındadır. Ayrıca geyikgiller sınıfına mensup olmasıyla birlikte, karaca hayvanının aslında bir geyik olduğunu da söyleyebiliriz. 15 – 20 yıllık bir ömre sahip karacaların yaşam alanları da oldukça geniştir. Ortalama bir karaca hayvanı 35 kilogram civarında olup 80 – 90 santimetrelik bir boya sahiptir.

Karaca hayvanı, Türkiye’de yer alan en küçük geyik türü olarak da bilinir. Bacakları vücutlarına göre oldukça büyük ve gözleri de oldukça belirgin, o gözlerin etrafında ise uzun kirpikleri vardır. Dişi karaca hayvanlarında boynuz olmamakla birlikte, erkek karacalarda ise küçük de olsa boynuz çıkmaktadır. Yaz mevsimlerinde kırmızı ve kahverengi tonlarında görünen renkleri, kış ayları geldiğinde gri ve boz kahverengi tonlarına dönüşür. Karaca hayvanını diğer geyik türlerinden ayıran özelliği ise kuyruk kısımlarında yer alan ve ayna adı verilen benekleridir.

Karaca Hayvanı Özellikleri

karaca hayvan
  • Karaca hayvanının kendine has ve en bilindik özelliklerinden biri, yüksek atlama potansiyelleridir.
  • Hem kendi türlerine ve hem de diğer canlılara karşı pek de arkadaş canlısı olmayan karacalar, genelde küçük gruplar halinde hareket ederler.
  • Hamile bir karaca hayvanı, kendisini stres altında hissettiğinde düşük yapabilir. Örneğin, hamile karacanın bir insanı görmesi, düşük yapması için yeterli bir stres sebebidir.
  • Doğum süreçlerinde 800 ile 2000 arası rakımlı yerlerde olurlar.
  • Yabani hayatın en hassas hayvanlarından biridir.
  • Oluşturdukları küçük grupları, genelde üç veya dört karacadan ibarettir.
  • Anne karacalar, yavruları konusunda oldukça hassas ve sürekli olarak onları koruma eğilimindedir.
  • Çiftleşme zamanları Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
  • Doğurarak çoğalırlar ve doğadaki tek eşli canlılar arasında yer alırlar.
  • Erkek karacalar yalnız, anne karacalar ise yavruları ile birliktedir.
  • Karacalar otçul hayvanlardır ve çok fazla su tüketirler.
  • 14 ayı dolduran karacalar üremeye başlayabilmektedir.
  • Risk durumu oluştuğunda dairesel hareketler çizerek bu risklere karşı kendilerini korumaya alırlar.
  • 290 günlük bir gebelik süreçleri vardır ve tek seferde 2 adet yavru doğururlar.
  • Erkek karacaların boynuzları yılda 2 defa büyür ve sonrasında da düşer. Olgunlaşan boynuzun ulaşabildiği en uzun boyut ise 20 santimetredir.
  • Karaca hayvanları göç yapmaz, sadece yaz mevsimlerinde yüksek kesimlere ve kış mevsimlerinde de alçak kesimlere doğru hareket ederler.
  • Günlerinin büyük bölümünü otlayarak geçirirler.
  • Erkek karacalar, özellikle de tehlike durumlarında direkt olarak boynuzlarını kullanır ve sonu ölümle bile sonuçlanabilecek kavgalara girmekten kaçınmazlar.
  • Yavru karacalar, sahip oldukları kürk ve benekleri sayesinde bulundukları ortamda çok iyi şekilde kamufle olmaktadır. Ve bu kamufle yeteneği, onların güvenli bir şekilde yetişkinliğe erişmesini sağlar.
  • Ses tonları kuş ötmesine benzemekte olup oldukça incedir.
  • Karaca hayvanlarının çiftleşme ortamları son derece sessiz ve risksiz olmalıdır.

Karaca Hayvanı Yaşam Alanı

Karaca hayvanının geniş bir yayılma alanı vardır. Ancak çok fazla göz önünde bulunmayı tercih etmedikleri için genelde gün doğumu ve gün batımı zamanında bu geniş alanlara çıkarlar. Bu vakitler haricinde ise uyurlar veya daha tenha yerlerde otlarlar. Orman ve tarım arazileri gibi yerlerde rahatlıkla yaşayabilseler de bu konuda oldukça seçicilerdir.

Öncelikle karacaların yaşam alanlarının kesinlikle besin ve su kaynakları bakımından bol, insanlardan uzak, sakin ve iklim koşullarının da yumuşak olması gerekir. Bu özellikleri taşıyan yaşam alanlarının neredeyse tümü, karacaların yaşam sürebilmesi için uygundur. Karacaların yaşam alanlarının muzdarip olduğu en büyük tehdit ise avcılık faktörüdür. Karaca hayvanını avlamanın cezası ise 5 bin TL’dir.

Karaca Hayvanı Dünyada Nerelerde Yaşar?

Önemli bir geyik türü olan Karaca hayvanının yaşam alanı, çok geniş bir coğrafya yayılır. Ve bu coğrafyalardan onlar için en uygunu ise Asya ve Avrupa’dır. Bu bölgelerin daha soğuk kesimlerinde yaşayan karacalar ile daha sıcak yerlerinde yaşayan karacaların aralarında farklılıklar görülebilmektedir. Örneğin İngiltere’de yaşayan karacaların aynısı Suriye, Kuzey Irak ve İran’da da yaşayabiliyorken, İrlanda’da yaşayan türler ise bunlardan farklıdır.

Özellikle de 1960’lı yıllardan sonra Avrupa’da hızla yayılan karacaların sayısının Almanya’da 2 milyon, İsveç’te 1 milyon, İngiltere’de 500 bin kadar ve Macaristan ile Litvanya gibi yerlerde ise bu sayının biraz daha az olduğu tahmin edilmekte.

Karaca Hayvanı Türkiye’de Nerelerde Yaşar?

Karacalar, Türkiye’de yaklaşık olarak 10 milyon hektarlık bir alanda yaşamlarını sürdürürler. Net bir bilimsel kanıt olmasa da 1998 yılında Türkiye’de 15 – 20 bin kadar karaca hayvanının yaşadığı tespit edilmiş ve karaca hayvanlarının neslini korumak için bu hayvanların avlanmasına yasak getirilmiştir.

Karaca hayvanı Türkiye’de en çok Trakya bölgesinde bulunur ve Belgrad Ormanları, Çanakkale çevresi, Kaz Dağları, Kocaeli, Bilecik, Bursa ve Adapazarı’nda yaşadıkları da bilinmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra Karadeniz ve Ege bölgesinde de görülürler. İç anadolu bölgesi ise özellikleri bakımından karaca hayvanının yaşaması için pek de uygun değildir.

Karaca Hayvanı Ne Yer?

Karaca hayvanı, birçok bitki türünü tüketebilmektedir. Yedikleri bitkiler arasında daha çok yıllık otsular, iğne yapraklı ormanlarda yetişen ladin, çam, göknar, kalın yapraklı ormanlarda yetişen meşe, gürgen ve aynı zamanda ağaç ile çalılar da yer almaktadır. Mecburi durumlarda ise mantar ve eğrelti gibi şeyleri de tüketebilirler. Git gide artan orman tahribatı, karaca hayvanlarının beslenme alanını daraltmaktadır.

Bu Makalelerimizi’de Okuyun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.