Hayvanlar aleminde, kendine has özellikleri taşıyan birçok hayvan bulunmaktadır. Ve bu hayvanlardan biri de yapılan arkeolojik araştırmalar neticesinde varlığının 40 milyon yıl öncesine dayandığı kanıtlanan karacadır. Peki, karaca hayvanı nedir? Nerede yaşar? Özellikleri nelerdir?
Hayvanlar alemindeki kordalılar şubesinin memeliler sınıfında yer alan karaca, çift toynaklı canlılar arasındadır. Ayrıca geyikgiller sınıfına mensup olmasıyla birlikte, karaca hayvanının aslında bir geyik olduğunu da söyleyebiliriz. 15 – 20 yıllık bir ömre sahip karacaların yaşam alanları da oldukça geniştir. Ortalama bir karaca hayvanı 35 kilogram civarında olup 80 – 90 santimetrelik bir boya sahiptir.
Karaca hayvanı, Türkiye’de yer alan en küçük geyik türü olarak da bilinir. Bacakları vücutlarına göre oldukça büyük ve gözleri de oldukça belirgin, o gözlerin etrafında ise uzun kirpikleri vardır. Dişi karaca hayvanlarında boynuz olmamakla birlikte, erkek karacalarda ise küçük de olsa boynuz çıkmaktadır. Yaz mevsimlerinde kırmızı ve kahverengi tonlarında görünen renkleri, kış ayları geldiğinde gri ve boz kahverengi tonlarına dönüşür. Karaca hayvanını diğer geyik türlerinden ayıran özelliği ise kuyruk kısımlarında yer alan ve ayna adı verilen benekleridir.
Karaca hayvanının geniş bir yayılma alanı vardır. Ancak çok fazla göz önünde bulunmayı tercih etmedikleri için genelde gün doğumu ve gün batımı zamanında bu geniş alanlara çıkarlar. Bu vakitler haricinde ise uyurlar veya daha tenha yerlerde otlarlar. Orman ve tarım arazileri gibi yerlerde rahatlıkla yaşayabilseler de bu konuda oldukça seçicilerdir.
Öncelikle karacaların yaşam alanlarının kesinlikle besin ve su kaynakları bakımından bol, insanlardan uzak, sakin ve iklim koşullarının da yumuşak olması gerekir. Bu özellikleri taşıyan yaşam alanlarının neredeyse tümü, karacaların yaşam sürebilmesi için uygundur. Karacaların yaşam alanlarının muzdarip olduğu en büyük tehdit ise avcılık faktörüdür. Karaca hayvanını avlamanın cezası ise 5 bin TL’dir.
Önemli bir geyik türü olan Karaca hayvanının yaşam alanı, çok geniş bir coğrafya yayılır. Ve bu coğrafyalardan onlar için en uygunu ise Asya ve Avrupa’dır. Bu bölgelerin daha soğuk kesimlerinde yaşayan karacalar ile daha sıcak yerlerinde yaşayan karacaların aralarında farklılıklar görülebilmektedir. Örneğin İngiltere’de yaşayan karacaların aynısı Suriye, Kuzey Irak ve İran’da da yaşayabiliyorken, İrlanda’da yaşayan türler ise bunlardan farklıdır.
Özellikle de 1960’lı yıllardan sonra Avrupa’da hızla yayılan karacaların sayısının Almanya’da 2 milyon, İsveç’te 1 milyon, İngiltere’de 500 bin kadar ve Macaristan ile Litvanya gibi yerlerde ise bu sayının biraz daha az olduğu tahmin edilmekte.
Karacalar, Türkiye’de yaklaşık olarak 10 milyon hektarlık bir alanda yaşamlarını sürdürürler. Net bir bilimsel kanıt olmasa da 1998 yılında Türkiye’de 15 – 20 bin kadar karaca hayvanının yaşadığı tespit edilmiş ve karaca hayvanlarının neslini korumak için bu hayvanların avlanmasına yasak getirilmiştir.
Karaca hayvanı Türkiye’de en çok Trakya bölgesinde bulunur ve Belgrad Ormanları, Çanakkale çevresi, Kaz Dağları, Kocaeli, Bilecik, Bursa ve Adapazarı’nda yaşadıkları da bilinmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra Karadeniz ve Ege bölgesinde de görülürler. İç anadolu bölgesi ise özellikleri bakımından karaca hayvanının yaşaması için pek de uygun değildir.
Karaca hayvanı, birçok bitki türünü tüketebilmektedir. Yedikleri bitkiler arasında daha çok yıllık otsular, iğne yapraklı ormanlarda yetişen ladin, çam, göknar, kalın yapraklı ormanlarda yetişen meşe, gürgen ve aynı zamanda ağaç ile çalılar da yer almaktadır. Mecburi durumlarda ise mantar ve eğrelti gibi şeyleri de tüketebilirler. Git gide artan orman tahribatı, karaca hayvanlarının beslenme alanını daraltmaktadır.
Yorum Yaz