Kedi ve Beslenme

YALNIZ FAREYLE YAŞANMAZ: Kedi önceleri fareleri avlaması nedeniyle yararlı bir hayvan olarak görülmekteydi. Böylece hem kendini besliyor, hem de her gün ihtiyacı olan besini kendi bulup insana ihtiyaç duymuyordu. Daha sonra insanlar kedilerle dost olabilmek için onlara en güzel yiyecekleri verdiler. Bu da kediler için güzel bir emeklilik anlamına geliyordu. Ancak gün geçtikçe değişen koşullar ve doğal hayatın tahrip edilmesi, kedilerin adeta insanlar tarafından beslenmesini zorunlu hale getirmiştir. Ona iyilik yapmak, onu sadece beslemek değildir. Doğru besinleri verip onları mutlu görmek her kedi sahibini mutlu eder. Ama bununla yetinmeyip doğal ortamları bulmak ve onların avlanma duygularını tatmin ettirebilmek, yapılabilecek en büyük iyiliktir.

OLSA DA YESEK: Kediler için en ideal besinler farede bulunur. Buna bağlı olarak, kedinin avlanması sağlanamıyorsa ona fareden esinlenerek bir karışım hazırlamak en doğru harekettir. Farede bulunan albümin, nebati maddeler, kemik ve kıllar, kedi için en gerekli besinlerdir. Ama bunları oluşturmak için masa artığı yiyeceklerden faydalanılamaz. Artık sektör haline gelmiş hazır yiyecekler ile kedilerin sağlıklı beslenme sorunu çözülmüştür. Bu yiyeceklerde geliştirici maddelerin bulunması, yağ, karbonhidrat, albümin ve kısacası yaşam için gerekli olan her şeyi içermesi, kedi beslemeyi çok daha kolay hale getirmiştir.

Kedilerin vazgeçemediği tek şey ettir. Kedilerin sevmediği et türü yoktur. Ancak, et yağlıysa bunu kediye vermek için tercih etmeyin. Yağlı et hem pişme sırasında fire verecektir, hem de kediniz için hazmedilmesi zor olacaktır. Eti pişirdikten sonra mutlaka küçük parçalar halinde doğrayarak kedinize verin.Kediler için en çok tercih edilmesi gereken besinlerden biri de yumurtadır. Akını iyi pişirdiğiniz sürece, yumurta kediler için önemli bir besindir. Akının iyi pişmemesi kedinizi ciddi karaciğer problemleri ile karşı karşıya bırakabilir. Sarısı ise hem çiğ hem de pişmiş olarak verilebilir.Kedi deyince akla ilk gelen besinlerden olan balığı haşlayarak vermek, yapılabilecek en büyük yanlışlardandır. Çünkü haşlama balıktaki neredeyse tüm besinleri alır ve kediye sadece balığın posasını yedirmiş gibi olursunuz. Bu nedenle balığı ızgara yaparak kediye vermeniz en doğru harekettir. Kılçıkları temizlemiş olmalısınız.

Besin değeri düşük ama sindirim için gerekli olan bazı sebzeler de kediye verilebilir. Ancak etle beraber pişirilmesi veya köfteye karıştırılması özellikle şişman kediler için en iyi yoldur.

Nişastalı yiyecekler olan patates ve makarna, çabuk şişmanlayan ve hareketsiz, yaşını başını almış kedilere kesinlikle verilmemelidir.

Diyet işlevini üstlenen ve yine kediyle özdeşleşmiş diğer bir gıda da ciğerdir. Pişirilmeden verilmesi ishale, fazla pişirilmesi ise kabızlığa yol açabilir. Fazla verilecek ciğer aşırı vitamin yüklenmesine neden olacağından miktarı da iyi ayarlanmalıdır.

* Az tuz içeren beyaz peynir ve diğer peynir çeşitlerinin kediye verilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak fazla miktarlarda verilmesi kedinin kusmasına yol açabilmektedir.
* Kediler dengeli beslenmeyi tercih etmemekte, o üstün damak tadlarına öncelik verip istedikleri tek tip yiyeceğe çok kolay yönelebilmektedirler.
* Alıştırıldıkları zamanlarda önlerine mutlaka yemekleri verilmeli, ama bu zaman aralıkları birbirine çok yakın olmamalıdır. Kediler için günde 4-5 öğün genelde yeterlidir. Çoğu ev kedisi azar azar ama birbirine yakin öğünlerde yemek yemeyi tercih eder. Bu durumda da öğün sayısı 6’yı geçmemelidir.
* Kedinize her zaman taze ve temiz su vermeyi ihmal etmeyin. Suyu temiz bir kapta günde bir kaç defa değiştirerek veriniz.
* Gebe kedilere beyaz peynir, balık, tavuk ve sebze verilmesi önemle tavsiye edilir.
* Yavru kedilere süt, beyaz peynir, yoğurt ve biraz şeker serpiştirilmiş yumurta sarısı vermenizde yarar vardır.
* Yanlış beslenme, kedinizde körlüğe varan hastalıklara yol açabilir. İnsanların kullandıkları mineral ve vitamini yüksek besinler, kediler için sakıncalar doğurmaktadır.

DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.

Kediler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu