Hastalıklar Kedilere Nasıl Bulaşır? Mikroorganizmaların Vücuda Girişi.

Mikroorganizmaların Vücuda Girişi : Mikroorganizmaların vücuda girişleri çeşitli yollarla olmaktadır ;

1-Solunum sistemi : Havada bulunan pek çok mikroorganizma soluk havası ile alınarak enfeksiyon oluşturmaktadır. Virüs gibi küçük olanlar akciğerlere kadar inebilirken pek çoğu üst solunum yollarında tutulur.

2-Ürogenital sistem : Bu bulaşma yoluna genellikle dişilerde rastlanır. Mikroorganizmalar, dişi genital kanalına çiftleşme, suni tohumlama veya direk vulvadan girebilirler.

3-Sindirim sistemi : En önemli giriş kapısıdır. Sindirim sistemindeki yaşayan mikroorganizmalar da vardır. Bu mikroorganizmalar sindirim sistemi yoluyla vücuda giren etkenleri yok etmeye çalışırlar. Ancak buna rağmen pek çok mikroorganizma bu yolla vücuda girerek enfeksiyon oluştururlar.

4-Deri : Sağlam deri çoğu etkenin vücuda girişine kendine has savunma mekanizmalarını kullanarak müsaade etmez. Fakat yaralanma ve yanık gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda bu yol savunmasız kalır ve çevredeki etkenler bu yolla vücuda girer. Bazı etkenler ise sağlam deriden de vücuda girebilir.

5-Göz ve kulak mukozası : Bazı göz hastalığı etkenleri vücuda göz mukozasından girer. Kulak mukozası ise daha çok fırsatçı mikroorganizmalar tarafından giriş yolu olarak kullanılırlar.

6-Meme yolu : Meme başında bulunan bazı mikroorganizmalar meme başını kullanarak vücuda girerler. Normalde meme başı kapalı olmasına rağmen yavruların emmesi ve ineklerin sağım zamanında ve sonrasında kısa süre de olsa açık olur.

7-Dolaşım sistemi : Bu yolla vücuda direk giriş mümkün gibi görünmemesine karşılık, derin yaralanmalar, enjeksiyonlar, operasyonlar ve kan emici bazı eklem bacaklıların bulunduğu durumlarda bu yolla vücuda giriş mümkün olabilir.

Kediler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu