Köpeklerimizde Oluşabilecek Şok ve Bayılma Durumlarında Doğru Yaklaşım..

ŞOK VE BAYILMA DURUMLARI…

SAKINILACAK ŞEYLER:

1 – Alkolü artırıcı şeyler verilmez.
2 – Fazla hareket ettirilmez.
3 – Hayvanın başını yukarı kaldırınız.
4 – Ağızdan yiyecek verilmez.

Bayılan köpeğin karşı karşıya olduğu tehlikeleri ancak hızlı önlemlerle bertaraf edebilirsiniz.
Bayılmanın nedenlerini şöylece özetleyebiliriz:

  • Sara nöbetleri
  • Akut enfeksiyonlar
  • Kalp hastalıkları
  • Zehirlenmeler
  • Şeker hastalığı
  • Duyarlılık, alerjik haller
  • Isı çarpması
  • Kazalarda yaralanmalar
  • Kanamalar

BAYILMA HALİNDE YAPILACAKLAR

1 – Şok olup olmadığını anlamak gerekir: Köpeği sakin, sıcak, rahat bir yere alınız; üzerine bir battaniye örtünüz. Şoka engel olmak üzere bir şişeye doldurulacak sıcak suyu hayvanın yanına koyunuz.
2 – Solunum kontrolü: Soluk yoksa, tasmayı gevşetiniz. Ağzını açınız, tükürük, kan, kusmuk gibi maddeleri bertaraf ederek, yapay solunuma başlayınız.
3 – Nabzın kontrolü: Nabız atışlarını duyamadığınızda, işaret parmağınızı (sol elinizin) hayvanın dirseği üzerinden göğsüne koyarak kalp atışlarını duyabilirsiniz. Bir şey duyamıyorsanız, hayvan yanıt vermiyorsa, göğsün sol yanında kalp üzerine bastırarak hızlı masaj yapınız (her saniye bir baskı suretiyle). Üç dört dakikadan fazla kalp durursa beyin tahribatı (dönüşümsüz) var demektir. Ayrıca yapay solunum uygulamak gerekir.
4 – Kanama kontrolü: Büyük kanamalar derhal önlenmelidir.
5 – Kırıkların desteklenmesi gerekir.
6 – Veterinerle temas kurulmalıdır: Derhal bir veteriner çağırıp gerekli muayeneleri yaptırınız.

YAPAY SOLUNUM

1 – Nefes yolunun açık olması gerekir; aksi halde ağzın temizlenmesi, dilin öne çekilmesi kırık diş gibi parçacıkların nefes yolunu tıkamaması için istenen girişimler yapılmalıdır.
2 – İki elinizi göğüs üzerine koyunuz, kaburgaları izleyerek hafif bastırarak ciğerlerdeki havayı dışarı çıkarmaya çalışınız. Daha sonra baskıyı çekerek ciğerleri yeniden havayla doldurunuz.
3 – Beşer dakika arayla bunlara devam ediniz.

BAYILMALAR

Sara başlıca nedeni teşkil eder. Hayvan tedirgin görülür, huzursuzdur, bunun üzerine havaleler (bayılma) başlar.

Başlıca belirtiler: dil geri çekilmiştir, çiğneme ve yeme hareketleri, ağzın köpüklenmesi, kendinden geçme ve bilinçsizlik hali, çiş ve kaka bırakma, tepinme.

Önlemler

1 – Sara olduğu bilinmeyen hayvan için veterinerden bilgi alınız.
2 – Köpeğin güvencede olup olmadığını kontrol ediniz, örneğin : elektrik kablolarından bir tehlike gelip gelmeyeceğini anlayınız.
3 – Hayvanın rahat olması istenir; tasması gevşetilmelidir, üzerine bir battaniye örtülmelidir. Sara nöbeti geçinceye kadar hayvana dokunulmamalıdır.
4 – Odanın karanlık ve sakin olması gerekmektedir.
5 – Sara nöbetinin beş dakikadan fazla sürmemesi lazımdır. Nöbetten sonra hayvanın ağzının silinmesi, çiş ve kaka yapmışsa temizlenmesi gerekir.
6 – Hayvana içecek verilmeli ama, fazla yiyecek verilmemesi istenir. Hayvanın dinlenmesi, sakin bir ortamda kalması iyi olacaktır.
7 – Veterinerinin önerilerinin izlenmesi, ziyaret için randevu alınması, muayeneye hazırlanılması şarttır.

BOĞULMA

Suya dalan, denize açılan su yutan köpeğin ciğerlerinin boşaltılması, suyun alınması gerekir.
Küçük köpekler: Boğulma sorunu olan, ciğerleri su almış köpeğin tepetakla edilerek içerdeki suyun akıtılması lazımdır. Hayvanı sağa sola sallamalı, daha sonra bir yardımcıyla ciğerlerine hava üflenmelidir.
Büyük köpeklerde: Kaburgaların gerisinden tutarak (bir kolunuzu karnına dolayarak) omuzlar gibi yapılacak ve hayvanın ağznı açıp ciğerlerine hava pompalanmalıdır. Ağır hayvanların sarsılmaları doğru olmaz eklemlerini zedeler, çıkık yapabilir, kas veya dokularını tahrip edebilirsiniz.

SICAK ÇARPMASI

Havalandırma tertibatı olmayan araçlarda seyahat eden köpekler sıcak çarpmasından rahatsız olabilirler. Hayvanda bir tür bayılma görülür genelde, ağzında köpüklenme izlenir.

Yapılacaklar:

1 – Ağzını temizleyiniz.
2 – Hayvanı soğuk suya daldırınız (olduğu gibi).
3 – Derhal veterinere götürünüz; soğuk su tedavisi artırılabilirken, uyarıcılar, kortizon tedavileri gerekli olabilir.

AĞZINDAKİ YABANCI CİSİMLERİN ALINMASI

Köpeğinizi kucağınıza alınız. Hap yutturur gibi ağzını açınız; yabancı cisim saptayınız. Parmağınızla veya küçük bir sopa gibi şeyle bu cismi çıkarınız. Olmazsa, akciğerlerin boşaltılmasına dair yöntemle gerekli olanı yapınız veya veterinere baş vurunuz.

GÖZE KAÇAN YABANCI CİSİMLER

Gözlerini pençesiyle tırmalayan köpeği bundan alıkoyunuz. Gerektiğinde ellerine çorap eldiven sargı bezi gibi şeyler takıp sarınız. Köpeği kucağınıza alınız; kirpiklerini aralayıp işaret parmağıyla yabancı cismi çıkarınız. Gözün bebeğine dokusuna batık varsa bunu derhal bir veterinere götürünüz.
Yüzeydeki yabancı cismi suyla akıtıp alabilirsiniz.

GIRTLAĞA KAÇAN YABANCI CİSİMLER

Köpeğinizin boğazına kemik, tahta gibi şeyler kaçabilir. Nefes borusuna kaçan varsa hayvan nefes alamayabilir, derhal önlem alınmalıdır. Boğulma halinde belirtilen yöntemlere de baş vurarak köpeğin kurtarılması gerekir. Buna da başarı sağlanamazsa veteriner anestezi yöntemine de başvurarak köpeği kurtaracaktır.

ZEHİRLENMELER

Hoş bir şeydir ki, köpeklerin kendi başlarına zehirlenmeleri pek görülmez (zehir verilerek itlaf ayrı ve istenmeyen bir yöntemdir); bu bakımdan kedilerden fazla ayrıcalıklı değildir; zehirli denilecek pek çok şey yiyebilir.

Zehirleri yalamış, deri ve kürküne yapışan bu tür maddeleri ağzına almış olabilir. Başlıca belirtiler: Ağır kusma, bayılma, şiddetli, titremeler, bayılma nöbetleri, takatsızlık, kanamalar.

Önlemler;

1 – Zehirleri ortadan kaldırmalı, kürk ve deriyi temizlemeli.
2 – Derhal bir veterinere başvurulmalı.
3 – Hayvanın ne aldığını belirlemek üzere onun tattığı yiyecekleri ve kabı veterinere götürünüz. Köpeğinizi kendiniz tedaviye kalkışmayınız; özel ilaç ve araçlar zorunlu olabilir. Köpeğin kusturulması istenebilir; bu iş için özel ilaçlar gerekebilir. Bunların başarılı olabilmesi için hayvanın en fazla yarım saat önce zehri almış olması istenir.

Başlıca kusturucular:

  • Sodyum karbonat ( çamaşır sodası ) : bezelye tanesi kadar sodyum karbonat bu işi görür – kostik soda (sodyum hidroksit) verilmez !!
  • Tuzlu sıcak su
  • Soğuk suda erimiş hardal

DİKKAT ! Bu yazıda verilen bilgiler sadece tavsiye veya bilgilendirme amaçlıdır. Hiç bir zaman bir veteriner hekimi tavsiyesi niteliği taşımaz, veteriner hekimi tavsiyesi yerine geçemez. Site içeriğinin tümü, her ne kadar özenle seçilmiş bilgilerden oluşsa da, site tasarımcısı, bilgi kaynakları, proje sorumlusu, editörler ve sitenin hazırlanması ve yayınında görev almış diğer tüm kişiler olarak, içeriğimizdeki bilgilerin kesin olarak doğru olduğunu iddia etmiyor, bir bölümü ya da tümü yanlış veya hatalı olabilecek içerik için kesinlikle sorumluluk kabul etmiyoruz. Evcil hayvanınızın sağlığı için, kesinlikle bir veteriner kliniğine giderek, veteriner hekiminden tavsiye ve bilgi almanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Gerek içerik sağlayıcımız, gerekse bizler, bu sitede verilen bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunu açıkça reddediyor, her ne şekilde olursa olsun, bu siteye giren herkesin, bu uyarıyı okumuş olduğunu kabul ediyoruz.

Kategori: Köpekler

Köpekler Hakkında Diğer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu