Kutup tilkisi nasıl bir hayvandır? Kutup tilkisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için kar tilkiini yakından tanıyalım. Köpekgillerin bir üyesi olan kutup tilkisi veya beyaz tilki ve kar tilkisi, sert kış koşullarında kendisini sıcak tutan beyaz kürkü ve geniş kuyruğuyla tanınıyor.
Beyaz tilki olarak da bilinen ve köpekgillerin bir üyesi olan kutup tilkisi, dünyanın en kuzey kutbunda yaşar. Bu yazıda kutup tilkisi hakkında çok şey öğreneceksiniz.
Kutup tilkileri, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın tundra bitki örtüsünde yaşamlarını sürdürürler. Bu tilki türü Grönland, İzlanda (yerli bir hayvan olarak), Alaska, Kanada ve Bering Denizi’nde bulunur. Kuzey Kutbuna yakın buzul bölgelerinde ve deniz seviyesinden 3 km yükseklikteki kutup ormanlarında yaşamayı tercih ederler.
Kutup tilkisinin en çarpıcı fiziksel özelliği elbette beyaz kürküdür. Rengi mevsime göre değişebilir; Yaz aylarında daha gri veya daha kahverengi olabilir. Ayrıca sıcak havalarda saçları kısalır.
Kışın kalın kürkleri, aşırı düşük sıcaklıklarda (-15°C) hayatta kalmalarına yardımcı olarak karlı ve buzlu ortamlara uyum sağlamalarına olanak tanır. Ayrıca patilerini kaplayan deri de bu koşullara uyum sağlamıştır.
Büyük kuyruğunu kıvırıp vücudunu sardığı için vücut ısısını koruyarak rahat bir şekilde uyuyabilir. Ek olarak, ısı kaybını en aza indirmek için kulakları küçüktür, ancak bu nedenle işitme yetenekleri köpeklere ve diğer tilkilere göre daha az gelişmiştir. Buna rağmen, birkaç santim karda avını kolayca görebilir.
Kutup tilkileri çok sosyaldir ve enerjilerini ve zamanlarını izole olarak veya diğer köpekler gibi eşleriyle yürüyüşe çıkarak boşa harcamazlar. Ayrıca insanların bulunduğu ve fazla utangaçlık göstermediği ortamlara kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Ne yazık ki, bu onları avlanmayı kolaylaştırır.
Ne yazık ki günümüzde avlanan kutup tilkilerinin sayısı azalsa da hala bu güzel postu avlayan “uzmanlar” var. Ayrıca şu anda IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) Koruma Listesi’nde “En Az Endişe” statüsüne sahiptir.
Kutup tilkisi vücut ısısı değişimine izin veren benzersiz vücut sistemleri sayesinde -70 santigrat derecede bile hayatta kalabilirler.
Bu soğuk sıcaklıklara dayanmasını sağlayan bir diğer uyarlama, düşük yüzey alanı / ağırlık oranı ve ısı kaybını en aza indiren yuvarlak gövde şeklidir.
Kutup bölgelerinde yaşayan birçok hayvanda olduğu gibi, kutup tilkisi kürkü de çevresine uyum sağlamak için renk değiştirir. Karlı bir ortamda kendisini sıcak tutan ve kamufle eden kalın, beyaz kürkü vardır. Yaz aylarında kar eridiği için kahverengiye döner. Kutup tilkisinin yeni boyanmış kahverengi kürkü, olabildiğince göze çarpmamasına olanak sağlar. Kutup tilkisi hakkında daha fazla bilgi için bakınız
Yorum Yaz