Sivrisinekler ne işe yarar

Sivrisinekler özellikle yazın insanlar tarafından oldukça şikayet edilen ve ısırıkları, geriye bıraktığı kaşıntılar nedeniyle çözüm bulunmaya çalışılan kanatlı bir böcektir. Olumsuz özelliklerinden dolayı sevilmez ve sürekli sivrisineklerin ne işe yaradığıyla ilgili birtakım sorular üretilir.

Sivrisinekler ne işe yarar
sivrisinek

Sineklerin hem olumlu hem de olumsuz özellikleri bulunmaktadır. Doğaya sunduğu katkılar olumluyken insan sağlığına olan zararları olumsuzdur. Bu makalede sivrisineklerin hem olumlu hem de olumsuz özelliklerine değineceğiz.

Sivrisineklerin Olumlu Özellikleri

Sarı humma ve sıtma gibi tehlikeli hastalıklar taşıyan ve sinir bozucu vızıltılara sahip olan sineklerin dünya üzerinde hiçbir yararı yokmuş gibi gözükebilir. Ama bu düşünce tamamen yanlıştır. Sivrisinekleri yok etme düşüncesi ekosisteme büyük zararlar verebilir. İşte sivrisineklerin olumlu sayılabilecek bazı özellikleri;

  • Sinekler larvalarını suyun içinde yaşatırlar. Bu larvalar besinlerini suyun içindeki algleri parçalayarak karşılar. Balıklar, suyun içerisinde bulunan algleri tüketemez fakat larvaları tüketebilir. Böylelikle balıklar için harika bir besin zinciri oluşur. Bu nedenle sinekler başlangıçta su ekosistemi açısından büyük önem taşır.
  • Sivrisinekler bazı canlıların ana besin kaynağıdır. Kuş, yarasa, örümcek ve daha birçok hayvan sivrisinekleri avlayarak beslenir.
  • Ekosistemin dengesini sağlar.
  • Kanada ve Rusya gibi ülkelerde sinek türü çok fazladır ve bazı bilim insanları bu bölgedeki sinekleri yok etmenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söylemiştir. En basit örneğiyle bu civarda göç hareketlerine sahip olan kuş türleri yok olacak yani besin zinciri dengesini kaybedecektir.

Tüm bunların yanında sivrisinekleri yok etmenin insan sağlığı açısından daha yararlı olacağını düşünen bazı bilim insanları da bulunmaktadır. Özetlemek gerekirse sivrisineklerim olumlu özellikleri bir yana onları tamamen yok etmek insanları öldürecek derecede mağdur etmez. Yani ekosistemin sonu olmaz.

Sivrisineklerin Olumsuz Özellikleri

Dişi sinekler yumurtalarının protein ihtiyacını karşılamak amacıyla insanları ısırmaktadır. Erkek sinekler ise yumurtlamadıkları için zararsız sayılabilir. Dişi sivrisineklerin tümü zehirli değilse bile bazılarının ısırığı hastalıklara sebep olabilir. İşte sivrisineklerin sebep olduğu hastalıklar;

Sarı Humma: Bu hastalığı bulaştıran sinekler genelde Afrika ve Amerika’nın bazı kesimlerinde bulunmaktadır. Sivrisinekler bu hastalığı Amazon Ormanları gibi hiç kesilmemiş yani balta girmemiş ormanlarda bulunan maymunlardan getirmektedir. Hastalığın tedavi edilmemesi organ kaybına sebep olabilir. Aşısı vardır ve bir kere yaptırmak ömür boyu bu hastalıktan korunmaya yetiyor. Hastalığın belirtileri grip semptomları, ateş ve bulantı olarak görülmektedir.

Sıtma: Türü, “Anofel,” olarak bilinen sineklerin yaydığı bir hastalıktır ve sıtma nedeniyle her yıl bir milyon kadar insan yaşamını yitirmektedir. Ateşle birlikte terleme, ishal, ve bazı ağrılar belirtilerden birkaçıdır. Aşı olmak önemlidir.

En fazla sarı humma ve sıtma hastalıkları görülse de zika, dang humması, sindbiz, layşmanyaz gibi hastalıklar da görülmektedir. Belirtiler hemen hemen hepsinde benzerdir.

SİVRİSİNEKLERDEN NASIL KORUNULUR?

Sivrisineklerden korunmanın birçok yolu var. Bazen giydiğimiz kıyafetlerin renklerine bile dikkat etmek bizi sineklerden koruyabilir. İşte sineklerden korunmanın yolları;

  • Evinizin önünde sıcak yaz günlerinde hayvanların yararlanması için su dolu kaplar bırakıyor olabilirsiniz fakat bunu yapmak sineklerin çevrenize daha fazla akın etmesine neden olacaktır. Bunun nedeni sivrisineklerin suyun içerisine kolaylıkla yumurtalarını bırakmasıdır. Kapları evinizin daha uzak bir noktasına koyarsanız bu sorunu çözebilirsiniz.
  • Kıyafetlerinizin rengine dikkat etmek sizin yararınıza olacaktır. Yaz aylarında canlı renkler giymek istiyor olabilirsiniz fakat canlı renkler sineklerin ilgisini çeker. Kıyafetlerinizi daha pastel tonlarında tercih edip sineklerin yoğun olduğu bir bölgeye gideceksiniz uzun kollu pamuklu bluzlar tercih edebilirsiniz.
  • Bazı kokulara sahip bitkilerin sinekleri uzak tuttuğu bilinmektedir. Bunların en bilineni fesleğendir. Evinizin belli köşelerine fesleğen koyabilir ve sinekleri uzak tutan diğer bitkiler hakkında kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca lavantanın da sinekleri kovmada çok etkili olduğunuzu söyleyebiliriz.
  • Yatağınızın üstüne bir cibinlik koyabilir ya da pencerelerinize sineklik taktırabilirsiniz. Bu hem kalıcı hem de sizi uzun süre götürecek bir çözümdür.
  • Sineklerden korunmak uğruna satın alıp vücudunuza sıktığınız ürünler sağlığınıza çok zararlıdır. Bunun yerine evinizde hazırlayacağınız pratik karışımlar sizin işinizi görecektir. Bu sprey kutusunun içerisine dolduracağınız su, birkaç damla lavanta yağı ve nane yağı sineklerden korunmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çay ağacı yağının güçlü bir sinek kovucu özelliği vardır. Vücudunuzun birkaç noktasına bu yağdan sürebilir ve sinekleri uzaklaştırabilirsiniz.
  • Kokulu ürünler sineklere cazip gelmektedir. Bu nedenle parfümlü ürünler değil, parfümsüz ürünler kullanmaya özen göstermelisiniz.

Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu